Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Odbory zopakovali požiadavku zachovať nemecké závody Volkswagenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Volkswagen začiatkom septembra oznámil, že po prvý raz vo svojej histórii uvažuje o zatvorení závodov v Nemecku v rámci plánu znižovania nákladov, keďže sa snaží konkurovať ázijským rivalom.

Berlín 19. septembra (TASR) - Odborový zväz IG Metall vo štvrtok opätovne vyzval na zachovanie všetkých závodov skupiny Volkswagen v Nemecku a na podpísanie novej dohody o garancii pracovných miest. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najväčší nemecký odborový zväz IG Metall a vedenie automobilky Volkswagen sa minulý týždeň dohodli, že nové kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve sa začne už 25. septembra, teda zhruba mesiac pred pôvodne plánovaným termínom. Okrem štandardného vyjednávania o mzdách sa rokovania budú týkať aj budúcnosti nemeckých závodov a dohody o garancii pracovných miest, ktorú Volkswagen tento mesiac vypovedal.

Volkswagen začiatkom septembra oznámil, že po prvý raz vo svojej histórii uvažuje o zatvorení závodov v Nemecku v rámci plánu znižovania nákladov, keďže sa snaží konkurovať ázijským rivalom. Automobilka v rámci tlaku na reštrukturalizáciu tento mesiac tiež ukončila dlhotrvajúci systém garancie pracovných miest pre šesť svojich nemeckých závodov. Tým sa dostal do konfliktu s odbormi, ktoré prisľúbili tvrdý odpor voči akýmkoľvek škrtom.