Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Odevný reťazec H&M oznámil kvartálny prevádzkový zisk

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Firma bola zisková napriek slabému dopytu, keď zákazníci v reakcii na vysokú infláciu obmedzili nákupy.

Štokholm 30. marca (TASR) - Švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) oznámil za 1. kvartál súčasného obchodného roka nečakaný prevádzkový zisk. Firma bola zisková napriek slabému dopytu, keď zákazníci v reakcii na vysokú infláciu obmedzili nákupy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prevádzkový zisk firmy H&M, druhého najväčšieho odevného reťazca na svete, dosiahol za 1. štvrťrok 2022/2023, čo predstavuje obdobie od decembra do konca februára, 725 miliónov švédskych korún (64,18 milióna eur). V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho obchodného roka sa tak zisk výrazne zvýšil, keď pred rokom predstavoval 458 miliónov SEK. Navyše, analytici očakávali stratu na úrovni 1,10 miliardy SEK.

Veľkou mierou k zisku prispelo znižovanie nákladov, ako aj secondhandová platforma Sellpy. Spoločnosť však naďalej zápasí s tvrdou konkurenciou zo strany svetovej jednotky na trhu Inditex, vlastníka značky Zara, ako aj s prudko expandujúcimi online predajcami takzvanej rýchlej módy, ako SHEIN a Temu.

Čisté tržby za 1. kvartál zverejnila spoločnosť v samostatnej správe už v polovici marca, pričom ako vtedy uviedla, vzrástli o 12 % na 54,9 miliardy SEK. V lokálnych menách sa však zvýšili iba o 3 %. Za marec by mali podľa odhadov H&M zaznamenať v lokálnych menách rast o 4 %.

(1 EUR = 11,2955 SEK)