Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Odhalili podozrivé uplatnenie daňového bonusu za najmenej 9 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V prípadoch, v ktorých budú takéto zistenia odôvodňovať podanie trestných oznámení, budú daňové úrady podľa neho okrem sankcionovania inicializovať aj trestný postih takýchto osôb.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Finančná správa (FS) pri spracovaní daňových priznaní za rok 2023 identifikovala veľký počet rizikových uplatnení daňových bonusov na vyživované deti, ktoré vykazujú znaky vzájomného prepojenia. Analýza údajov 4597 podaných daňových priznaní priniesla odhad neoprávneného uplatňovania týchto bonusov v objeme najmenej 9 miliónov eur, informoval v stredu hovorca daniarov Daniel Súkup.

Zdôraznil, že pri spracovaní daňových priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby sa FS každoročne zaoberá aj oprávnenosťou uplatneného daňového bonusu. Z dôvodu legislatívnych úprav v súvislosti s jeho uplatňovaním, najmä zvýšenia súm bonusu, došlo podľa hovorcu za zdaňovacie obdobie 2023 k významnému nárastu množstva prípadov, keď sa daňovníci podávajúci daňové priznania snažili získať finančný prospech v podobe neoprávnene uplatňovaného bonusu.

"Finančná správa prostredníctvom svojich analytických nástrojov identifikovala veľký počet rizikových uplatnení daňových bonusov, ktoré vykazovali napríklad známky vzájomného prepojenia, resp. prepojenia na jednu konkrétnu osobu. Problematické sa ukázalo aj uplatňovanie daňového bonusu na základe vykázaných fiktívnych príjmov z podnikania v špecifických odvetviach od rovnakých dodávateľov a cez rovnakých sprostredkovateľov," priblížil Súkup.

Daňové úrady riešia podľa neho podozrivé prípady jednak výzvami na odstránenie pochybností o správnosti, pravdivosti alebo úplnosti údajov uvedených v daňových priznaniach, ako aj kontrolnou činnosťou. Cieľom je zabrániť výplate neoprávnene uplatnených nárokov. Daňové úrady v tejto súvislosti pristúpili k začatiu viac ako 400 daňových kontrol, z ktorých väčšina ešte stále prebieha.

"Do dnešného dňa bolo ukončených takmer 50 kontrol, pričom bol dosiahnutý rozdiel v sume nároku na daňový bonus v úhrnnej výške už takmer 130.000 eur. Analýza údajov z 4597 podaných daňových priznaní identifikovala odhad neoprávneného uplatňovania daňových bonusov na vyživované deti v objeme minimálne 9 miliónov eur," vyčíslil hovorca.

V množstve prípadov sa kontrolórom podľa neho podarilo získať informácie, že neoprávnené uplatňovanie daňového bonusu je organizované rôznymi osobami, ktoré z tohto konania profitujú. Na podozrivé správanie poukazujú napríklad opakujúce sa telefónne čísla, čísla bankových účtov, adresy a emailové kontá. "Typickým znakom je založenie živnosti v roku 2023 na krátke obdobie niekoľkých mesiacov s nelogickými hodnotami príjmov a výdavkov. Živnostníkovi na základe toho vzniká nárok na maximálny daňový bonus 1680 eur, a to na viacero detí, prevyšujúci jeho daňovú povinnosť," priblížil Súkup.

V prípadoch, v ktorých budú takéto zistenia odôvodňovať podanie trestných oznámení, budú daňové úrady podľa neho okrem sankcionovania inicializovať aj trestný postih takýchto osôb. S následnými kontrolami musia počítať aj odberatelia, ktorí si takéto fiktívne plnenia uplatnili v nákladoch, či si z nich odpočítali daň z pridanej hodnoty (DPH), avizoval hovorca FS.