Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Odsúhlasili podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Návrh zákona by mal platiť od 1. januára 2025, niektoré ustanovenia potom od 1. apríla 2025.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Medzi podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce by sa mala vrátiť najmenej päťročná prax. Vyplýva to z návrhu novely zákona o inšpekcii práce, nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR), ktorý vláda v stredu schválila. Novela spresňuje aj podmienky na výkon funkcie generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce.

"Zámerom návrhu zákona je znovuzavedenie podmienky päťročnej odbornej praxe inšpektora práce na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce, pričom cieľom tejto zmeny je práve zdôraznenie atribútu odbornosti týchto vedúcich zamestnancov inšpektorátov práce," uviedlo MPSVR v predkladacej správe.

Spresnilo, že cieľom návrhu je zefektívnenie organizácie a riadenia inšpekcie práce. Zmeniť by sa mali podľa rezortu práce aj podmienky na vymenovanie do funkcie generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce, od ktorého sa bude vyžadovať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a rovnako tiež najmenej päťročná prax.

MPSVR v predkladacej správe navrhuje tiež upraviť vzor logotypu preukazu inšpektora práce, ktorý by sa mal zjednotiť s logotypom používaným na dokumentoch v rámci inšpekcie práce.

Ďalšie zmeny sa týkajú dlhšej lehoty na vykonanie inšpekcie práce zo súčasných 60 dní na 90. "Zároveň bude môcť Národný inšpektorát práce na žiadosť inšpektorátu práce lehotu na vykonanie inšpekcie práce v prípade zložitejších inšpekcií aj opakovane predĺžiť," spresnil rezort práce.

Zmeniť by sa malo tiež plynutie subjektívnej a objektívnej prekluzívnej lehoty, v rámci ktorej je možné začať správne konanie a uložiť pokutu za spáchanie správneho deliktu. Po novom bude možné správne konanie začať do šiestich mesiacov odo dňa ukončenia výkonu inšpekcie práce, a to najneskôr do troch rokov odo dňa, keď došlo k porušeniu povinnosti.

Návrh zákona by mal platiť od 1. januára 2025, niektoré ustanovenia potom od 1. apríla 2025.