Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Úrad priemyselného vlastníctva hľadal spôsoby zvýšenia počtu inovácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stretnutie sa tentokrát konalo v širšom okruhu, a to so zástupcami všetkých štátnych inštitúcií, ktoré majú na Slovensku na starosti inovácie.

Banská Bystrica 25. apríla (TASR) – S cieľom zlepšiť postavenie Slovenska v inovačných rebríčkoch a zvýšiť počet inovácií v krajine zorganizoval Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR v Banskej Bystrici v pondelok v poradí druhý okrúhly stôl s rektormi technických univerzít. Stretnutie sa tentokrát konalo v širšom okruhu, a to so zástupcami všetkých štátnych inštitúcií, ktoré majú na Slovensku na starosti inovácie.

Ako TASR informoval ÚPV SR, okrem toho sa na stretnutí identifikovali aj prekážky v rámci patentovej činnosti a hľadali sa najvhodnejšie spôsoby, ako univerzitám dopomôcť s transferom technológií.

Jednou z hlavných prekážok pri podávaní žiadosti o registráciu patentov je podľa ÚPV SR relatívne zdĺhavý proces samotnej registrácie. "Na tento fakt reagoval ÚPV SR už minulý rok a od marca 2021 zaviedol aj možnosť tzv. fast track registrácií, vďaka čomu je dnes možné registrovať patent už do 24 mesiacov," konštatoval ÚPV SR.

Novinkou bolo aj predstavenie konkrétnych krokov z pripravovanej Národnej stratégie duševného vlastníctva – poskytovanie patentových voucherov, zriadenie Akadémie duševného vlastníctva a audit priemyselných práv priamo vo firmách a inštitúciách.

Stretnutie podľa ÚPV SR prinieslo želané výsledky a zúčastneným sa podarilo zadefinovať nové ciele. „S účastníkmi stretnutia sme sa zhodli na tom, že kvalita inovačného prostredia a počet patentov sú spojené nádoby, ktoré spolu priamo súvisia. Zhodu sme zaznamenali aj v tom, že univerzity majú žiť z duševného vlastníctva a nie zo štátnych dotácií,“ zhrnul výsledky okrúhleho stola predseda ÚPV SR Matúš Medvec.