Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

OĽaNO navrhuje hradiť z PZP aj nemajetkovú ujmu pozostalým

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci za OĽaNO nepredpokladajú, že by ich novela mala výrazný vplyv na zvýšenie cien poistiek povinného zmluvného poistenia.

Bratislava 18. februára (TASR) - Povinné zmluvné poistenie (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla by sa po novom malo využívať aj na vyplácanie nemajetkovej ujmy. Navrhujú to poslanci NR SR Miroslav Kadúc, Igor Matovič a Erika Jurinová (všetci OĽaNO) v novele zákona o PZP, ktorou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

Išlo by o vyplatenie nemajetkovej ujmy v peniazoch pre osoby, ktoré stratia blízkeho v dôsledku usmrtenia pri dopravnej nehode. Výšku nemajetkovej ujmy má podľa novely stanovovať ministerstvo spravodlivosti. V prípadoch, že vinník nehody nie je zistený, má peniaze vyplatiť Slovenská kancelária poisťovateľov z poistného garančného fondu.

Na Slovensku v súčasnosti platí, že osoby, ktoré v dôsledku dopravnej nehody stratia blízkeho, nemajú právo na úhradu nemajetkovej ujmy z PZP a môžu si nárokovať len náklady pri usmrtení, nie však samotnú nemajetkovú ujmu. "Takéto právo na finančnú náhradu však už v súčasnosti pozostalým priznáva niekoľko štátov v Európe, napríklad aj Česká republika od roku 2004, čo sa považuje za bežný štandard, prostredníctvom ktorého sa štát snaží vytvárať podmienky na prekonanie straty blízkej osoby," argumentujú Obyčajní.

Možnosť získať odškodné

Návrhom chcú preto zabezpečiť možnosť získať peňažnú formu odškodnenia pre blízku osobu usmrteného, ktorou sa rozumie nielen manžel, deti a rodičia, ale aj iná blízka osoba v zmysle Občianskeho zákonníka. Zároveň má platiť, že nárok na odškodné by mal ten pozostalý, ktorý v čase smrteľnej nehody žil s usmrteným minimálne počas jedného roka v spoločnej domácnosti.

"Presné vymedzenie okruhu pozostalých, ktorí si budú môcť uplatniť právo na úhradu nemajetkovej ujmy, sa považuje za potrebné z dôvodu, aby návrh zahrnul predovšetkým ten okruh ľudí, ktorí najviac pociťujú stratu blízkej osoby, a pomohol im prekonať bolestivé obdobie napríklad v dôsledku straty živiteľa rodiny," uvádza sa v návrhu.

Poslanci za OĽaNO nepredpokladajú, že by ich novela mala výrazný vplyv na zvýšenie cien poistiek povinného zmluvného poistenia. Argumentujú jednak silným konkurenčným prostredím, ale tiež príkladom z ČR, kde sa napriek takejto právnej úprave priemerná ročná cena poistiek pohybuje okolo 126 eur (údaj z roku 2011). Na Slovensku je táto cena 136 eur.