Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

OPEC zhoršil výhľad globálneho dopytu po rope

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

OPEC teraz predpokladá, že celosvetový dopyt po rope sa v tomto roku zvýši približne o 1,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 104,1 milióna barelov denne (bpd).

Viedeň 14. októbra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v pondelok znížila svoje prognózy svetového dopytu po rope na roky 2024 a 2025 najmä v dôsledku obáv o hospodársky výhľad Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

OPEC teraz predpokladá, že celosvetový dopyt po rope sa v tomto roku zvýši približne o 1,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 104,1 milióna barelov denne (bpd). Ešte pred mesiacom ropný kartel pod vedením Saudskej Arábie predpovedal nárast o viac ako 2 milióny bpd. Prognóza rastu na rok 2025 bola znížená z 1,7 milióna bpd na 1,6 milióna bpd.

Členovia OPEC a ďalší kľúčoví vývozcovia ropy na čele s Ruskom združení v širšom formáte OPEC+ sa snažia podporiť ceny obmedzovaním ťažby. OPEC uviedol, že globálny trh s ropou pociťuje hospodárske problémy v Číne, najmä oslabenie stavebného sektora krajiny.