Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Oprava cesty v úseku Ďurďoš-Mičakovce si vyžiadala 1,2 mil. eur

Na snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Foto: TASR – Milan Kapusta

Modernizáciou prešiel motoristicky vyťažený 1,65 kilometra dlhý úsek medzi obcami Ďurďoš v okrese Vranov nad Topľou a Mičakovce v okrese Svidník, a tiež tri mosty a jeden priepust.

Vranov nad Topľou/Svidník 26. augusta (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) aktuálne ukončil projekt rekonštrukcie cesty druhej triedy okresná hranica Svidník – Mičakovce. Modernizáciou prešiel motoristicky vyťažený 1,65 kilometra dlhý úsek medzi obcami Ďurďoš v okrese Vranov nad Topľou a Mičakovce v okrese Svidník, a tiež tri mosty a jeden priepust. Ich opravy si vyžiadali celkovú investíciu takmer 1,2 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Cieľom projektu modernizácie spomenutej cesty bolo zlepšenie dopravnej mobility v okrese Svidník. Kraj prostredníctvom Správy a údržby ciest PSK začal stavbu realizovať koncom mája minulého roku a práce v úseku ukončil v plánovanom termíne, v auguste 2022, kedy sa odovzdal do užívania.

"Dielo bolo financované z programu Integrovaného regionálneho operačného programu s päťpercentným spolufinancovaním kraja vo výške takmer 60.000 eur. Celkový náklad stavby predstavuje 1,19 milióna eur," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Cesta medzi Ďurďosom a Mičakovcami bola zväčša v nevyhovujúcom a sčasti aj v havarijnom stavebnom stave. Povrch vozovky bol značne narušený s nerovnosťami i prepadmi.

"Rekonštrukcia tu bola nevyhnutá vzhľadom na fakt, aký dôležitý a motoristicky exponovaný je tento úsek s priamym prepojením miest Giraltovce a Hanušovce nad Topľou a prístupom k priemyselným parkom cez cesty prvej triedy i na základnú sieť transeurópskej dopravnej siete. Ľuďom dotknutých miest a obcí sme zabezpečili bezpečnejšie cestovanie, hladšie presuny a zlepšili sme aj podmienky prepravy pre návštevníkov rekreačnej oblasti Domaša," doplnil Majerský.

Konkrétne bolo opravených 1,65 kilometra ciest. V intraviláne bolo urobené urobilo frézovanie vozovky a položila sa nová asfaltová obrusná vrstva. V extraviláne sa zosilnila jestvujúca konštrukcia vozovky položením nových asfaltových vrstiev. Nasledovala kompletná výmena vozovky.

Rekonštrukciou v úseku prešli aj dva mostné objekty nachádzajúce sa v extraviláne obce Mičakovce, ako aj ďalší mostný objekt priamo v Mičakovciach. Práce na mostoch zahŕňali výmenu mostných zvrškov a sanáciu častí nosnej konštrukcie, pri ktorých chýbala krycia vrstva, ďalej sanáciu všetkých pohľadových plôch nosnej konštrukcie aj spodnej stavby. Išlo o výmenu vozovky, izolácie, ríms, záchytného bezpečnostného systému a dilatačných záverov. Zároveň sa v úseku zmodernizoval aj jeden cestný priepust.