Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Osobné údaje je najúčinnejšie uchovávať vo firmách metódou šifrovania

BITE - najväčšie IT podujatie na Slovensku, jediné podujatie obdobného zamerania a proporcií v SR pod jednou strechou NextGen EXPO, Notebook EXPO a MS TechDays v priestoroch výstaviska Inecheba. Bratislava, 22. novembra 2013. Foto: TASR - Michal Svítok

Šifrovanie správ pritom podľa neho poskytuje ochranu pred kybernetickými útokmi a minimalizuje škody v prípade úniku dát.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Jednou z najúčinnejších metód, ako bezpečne uchovávať osobné údaje, je ich šifrovanie. Poľský dozorný orgán však zistil, že 23 % malých a stredných podnikov citlivé údaje zamestnancov odovzdáva bez zabezpečenia. Informovala o tom advokátska kancelária Digital Legal.

Pripomenula, že podľa GDPR sú firmy zodpovedné za ochranu osobných údajov, ktoré zhromažďujú a spracovávajú. Je preto nevyhnutné, aby boli tieto osobné údaje bezpečne uchovávané a spracované, čo zahŕňa aj ich ochranu pred neoprávneným prístupom. "Šifrovanie osobných údajov je jednou z najúčinnejších metód, ako zabezpečiť ich dôvernosť a minimalizovať riziká v prípade bezpečnostných incidentov," dodala kancelária.

Poľský dozorný orgán podľa nej ďalej zistil, že len 31 % respondentov posiela šifrované e-maily s chránenou prílohou. "Zistenie poľského regulátora je zarážajúce, no nie nečakané. Dovolím si povedať, že na Slovensku by situácia tiež nebola lepšia, pretože mnohé firmy si stále neuvedomujú, čo všetko sú osobné údaje a ani dôležitosť ich ochrany. Jedinou záchranou pre slovenské firmy je skutočnosť, že vďaka nízko nastaveným pokutám sa GDPR u nás oplatí viac porušovať ako dodržiavať," priblížil odborník Jakub Berthoty z advokátskej kancelárie.

Šifrovanie správ pritom podľa neho poskytuje ochranu pred kybernetickými útokmi a minimalizuje škody v prípade úniku dát. "Ak sú osobné údaje šifrované, firma môže byť čiastočne alebo úplne oslobodená od povinnosti nahlásiť porušenie ochrany údajov orgánom a dotknutým osobám a dozorné orgány na túto skutočnosť prihliadajú aj pri šetrení daných incidentov," uzavrel.