Ľudia tento rok za jahody zaplatia viac.
Autor TASR
Partizánske 23. mája (TASR) - Ostratickí ovocinári začali v pondelok so samozberom jahôd ako prví v regióne. Jahody tento rok vysadili v mestskej časti Partizánskeho Návojovce na ôsmich hektároch, nevyhli sa im ani prízemné mrazy, pre ktoré prišli o časť úrody. Pre stúpajúce náklady pristúpili i k zvýšeniu cien.
Možnosť samozberu využila i Miroslava z Malých Uheriec. "Jahody sú krásne. Chodím pravidelne každý rok, aj trikrát za samozber sa tu vyskytnem," uviedla Miroslava s tým, že jahody jej rodina nebude spracovávať, ale ich skonzumuje.
"Ľudia začínajú dostávať samozber do povedomia, od rána tu máme pohyb a sme radi za každého zákazníka. Zastavovali sa tu autá s rôznymi poznávacími značkami, zo Žiliny, Banskej Bystrice i Ružomberka. Otvorili sme samozber ako prví nielen v okrese, ale pravdepodobne i v kraji," povedal pre TASR Branislav Šebo zo spoločnosti Fructop.
Dĺžka samozberu bude podľa neho závisieť od počasia a dopytu ľudí, potrvať by mal tri až štyri týždne. "Jahody, ktoré sú v plnej rodivosti, máme vysadené na ploche približne osem hektárov. Ako každý rok aj teraz nás neobišli prízemné mrazy. Jahody sme museli približne desaťkrát zakrývať pred každou výstrahou. Úrodu sa nám podarilo zachrániť, straty boli na úrovni 20 percent, nie je to nič tragické, jahôd zostalo na porastoch stále dosť," priblížil Šebo.
Ľudia tento rok za jahody zaplatia viac. "Stúpli nám náklady, či už je to zvýšená cena hnojív, chémie, ale i ľudskej práce. Zakrývanie tiež niečo stojí. Museli sme preto pristúpiť k miernemu zvýšeniu ceny," ozrejmil Šebo.
Ovocie zbiera firma aj prostredníctvom vlastných zamestnancov, brigádnikov volá podľa potreby. Spoločnosť plánuje rozšíriť sortiment o nové druhy ovocia. "Tento rok sme vysadili niekoľko hektárov hrušiek. Je po nich dopyt. Uvidíme, ako sa im bude dariť," dodal Šebo s tým, že ďalšie plány firmy budú závisieť od vývoja cien komodít a ostatných poľnohospodárskych produktov.
Možnosť samozberu využila i Miroslava z Malých Uheriec. "Jahody sú krásne. Chodím pravidelne každý rok, aj trikrát za samozber sa tu vyskytnem," uviedla Miroslava s tým, že jahody jej rodina nebude spracovávať, ale ich skonzumuje.
"Ľudia začínajú dostávať samozber do povedomia, od rána tu máme pohyb a sme radi za každého zákazníka. Zastavovali sa tu autá s rôznymi poznávacími značkami, zo Žiliny, Banskej Bystrice i Ružomberka. Otvorili sme samozber ako prví nielen v okrese, ale pravdepodobne i v kraji," povedal pre TASR Branislav Šebo zo spoločnosti Fructop.
Dĺžka samozberu bude podľa neho závisieť od počasia a dopytu ľudí, potrvať by mal tri až štyri týždne. "Jahody, ktoré sú v plnej rodivosti, máme vysadené na ploche približne osem hektárov. Ako každý rok aj teraz nás neobišli prízemné mrazy. Jahody sme museli približne desaťkrát zakrývať pred každou výstrahou. Úrodu sa nám podarilo zachrániť, straty boli na úrovni 20 percent, nie je to nič tragické, jahôd zostalo na porastoch stále dosť," priblížil Šebo.
Ľudia tento rok za jahody zaplatia viac. "Stúpli nám náklady, či už je to zvýšená cena hnojív, chémie, ale i ľudskej práce. Zakrývanie tiež niečo stojí. Museli sme preto pristúpiť k miernemu zvýšeniu ceny," ozrejmil Šebo.
Ovocie zbiera firma aj prostredníctvom vlastných zamestnancov, brigádnikov volá podľa potreby. Spoločnosť plánuje rozšíriť sortiment o nové druhy ovocia. "Tento rok sme vysadili niekoľko hektárov hrušiek. Je po nich dopyt. Uvidíme, ako sa im bude dariť," dodal Šebo s tým, že ďalšie plány firmy budú závisieť od vývoja cien komodít a ostatných poľnohospodárskych produktov.