Povinné označovanie pôvodu mäsa je podľa Potravinárskej komory Slovenska v čase krízy luxusom, pretože bude viesť k ďalšiemu znižovaniu konkurencieschopnosti mnohých potravinárskych podnikov.
Autor TASR
Bratislava 16. februára (TASR) - Povinné označovanie pôvodu mäsa na obaloch potravín je podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) ďalšou administratívnou prekážkou, ktorá poškodí potravinárov, spotrebiteľov a životné prostredie. Uviedla to dnes PKS k uzneseniu Európskeho parlamentu (EP) o označovaní krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách. Europoslanci tak podľa komory vyzvali Európsku komisiu (EK) na predloženie legislatívneho návrhu.
Zavedenie povinnosti uvádzania krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách bude mať podľa PKS priamy dosah na balenie mnohých potravín, ktoré si bude vyžadovať prispôsobovanie označenia, na veľkosť produkcie a veľkosť šarží, na prevádzku technologického zariadenia, na plánovanie, ako aj na skladovanie alebo zníženie existujúcej flexibility spracovateľov potravín z dôvodu odlíšenia zdroja.
V neposlednom rade bude mať nová povinnosť významný finančný dosah aj na ďalšiu zmenu systému označovania potravín a na komplexnú výmenu obalového materiálu, ktorý bol zmenený už k 13. decembru 2014 z dôvodu nadobudnutia účinnosti euronariadenia číslo 1169 z roku 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom.
"Iniciatíva veľkých štátov EÚ s nadprodukciou poľnohospodárskych surovín na zavedenie ďalšej povinnosti v označovaní potravín je len logická, keďže ich domáci producenti nebudú mať problém s označovaním krajiny pôvodu. Odlišná situácia je v členských štátoch, ako napríklad Slovensko, kde domáci farmári nedokážu svojou produkciou pokryť požiadavky priemyslu, ktorý je tak nútený hľadať zahraničných dodávateľov," vysvetlil prezident PKS Daniel Poturnay.
Povinné označovanie pôvodu mäsa ako zložky je v čase pretrvávajúcej krízy luxusom, pretože bude viesť k ďalšiemu znižovaniu konkurencieschopnosti mnohých potravinárskych podnikov, slovenských nevynímajúc. Bude vytvárať nedostatky na trhu v dôsledku špecifických požiadaviek pôvodu od spotrebiteľov, čo povedie k priamemu zvýšeniu cien mäsa ako suroviny. Zmena bude viesť k zvýšeniu nacionalizácie a k segregácii trhu, čím sa vytvoria nové prekážky na vnútornom trhu EÚ a svetového obchodu, k zvyšovaniu cien surovín a rovnako bude prekážkou inovácie.
"Všetky spoločnosti v rámci EÚ, od malých až po veľké, budú musieť opäť zápasiť s nezmyselnými finančnými dosahmi na ich podnikanie. Najviac sa však dosahy prejavia na malých, stredných podnikoch, ktoré v potravinárskom priemysle tvoria až 99 % všetkých potravinárskych podnikov. Nerozumiem, čo vedie poslancov EP k ohrozeniu mäsospracujúceho priemyslu EÚ, ktorý zahŕňa viac ako 13.000 spoločností zamestnávajúcich spolu približne 350.000 ľudí a dosahujúcich obrat vo výške 85 miliárd eur," dodal Poturnay.
Europoslanci podľa PKS podporili uznesenie o povinnom označovaní aj napriek tomu, že podľa štúdie Európskej komisie spotrebitelia nie sú ochotní si za tieto informácie na obaloch priplatiť.
Zavedenie povinnosti uvádzania krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách bude mať podľa PKS priamy dosah na balenie mnohých potravín, ktoré si bude vyžadovať prispôsobovanie označenia, na veľkosť produkcie a veľkosť šarží, na prevádzku technologického zariadenia, na plánovanie, ako aj na skladovanie alebo zníženie existujúcej flexibility spracovateľov potravín z dôvodu odlíšenia zdroja.
V neposlednom rade bude mať nová povinnosť významný finančný dosah aj na ďalšiu zmenu systému označovania potravín a na komplexnú výmenu obalového materiálu, ktorý bol zmenený už k 13. decembru 2014 z dôvodu nadobudnutia účinnosti euronariadenia číslo 1169 z roku 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom.
"Iniciatíva veľkých štátov EÚ s nadprodukciou poľnohospodárskych surovín na zavedenie ďalšej povinnosti v označovaní potravín je len logická, keďže ich domáci producenti nebudú mať problém s označovaním krajiny pôvodu. Odlišná situácia je v členských štátoch, ako napríklad Slovensko, kde domáci farmári nedokážu svojou produkciou pokryť požiadavky priemyslu, ktorý je tak nútený hľadať zahraničných dodávateľov," vysvetlil prezident PKS Daniel Poturnay.
Povinné označovanie pôvodu mäsa ako zložky je v čase pretrvávajúcej krízy luxusom, pretože bude viesť k ďalšiemu znižovaniu konkurencieschopnosti mnohých potravinárskych podnikov, slovenských nevynímajúc. Bude vytvárať nedostatky na trhu v dôsledku špecifických požiadaviek pôvodu od spotrebiteľov, čo povedie k priamemu zvýšeniu cien mäsa ako suroviny. Zmena bude viesť k zvýšeniu nacionalizácie a k segregácii trhu, čím sa vytvoria nové prekážky na vnútornom trhu EÚ a svetového obchodu, k zvyšovaniu cien surovín a rovnako bude prekážkou inovácie.
"Všetky spoločnosti v rámci EÚ, od malých až po veľké, budú musieť opäť zápasiť s nezmyselnými finančnými dosahmi na ich podnikanie. Najviac sa však dosahy prejavia na malých, stredných podnikoch, ktoré v potravinárskom priemysle tvoria až 99 % všetkých potravinárskych podnikov. Nerozumiem, čo vedie poslancov EP k ohrozeniu mäsospracujúceho priemyslu EÚ, ktorý zahŕňa viac ako 13.000 spoločností zamestnávajúcich spolu približne 350.000 ľudí a dosahujúcich obrat vo výške 85 miliárd eur," dodal Poturnay.
Europoslanci podľa PKS podporili uznesenie o povinnom označovaní aj napriek tomu, že podľa štúdie Európskej komisie spotrebitelia nie sú ochotní si za tieto informácie na obaloch priplatiť.