Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

P. Linhart pre výsledky kontrol múk zvoláva mimoriadny výbor

Na archívnej snímke poslanec NR SR Patrick Linhart. Foto: TASR - Martin Baumann

Pripomenul, že hneď po prevalení kauzy s pesticídmi v ukrajinskom obilí podal dva podnety a presadil ich kladné vybavenie. Budem však požadovať aj prezentovanie výsledkov, podčiarkol.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Patrick Linhart zvoláva jeho mimoriadne rokovanie, na ktorom chce vidieť výsledky všetkých kontrol a opatrení, nielen výsledky testov múky z jedného mlyna.

"Ako skupina opozičných poslancov zvolávame mimoriadny parlamentný výbor, keďže by sme sa radi nielen my, ale aj celá spoločnosť od dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako aj od ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR dozvedeli výsledky všetkých kontrol vykonaných v nadväznosti na kauzu s ukrajinským obilím a výrobkami z neho. To, že je v poriadku múka z jedného mlyna, neznamená, že sú v poriadku všetky. Nehovoriac o kontaminovanom obilí," spresnil poslanec s tým, že chcú aj predloženie opatrení, aby sa takáto situácia na Slovensku už neopakovala.

Pripomenul, že hneď po prevalení kauzy s pesticídmi v ukrajinskom obilí podal dva podnety a presadil ich kladné vybavenie. "Budem však požadovať aj prezentovanie výsledkov," podčiarkol.

Dodal, že navrhol jednak vykonanie celoslovenských testov cez ŠVPS v mlynoch, pekárňach a obchodoch. Navrhol podľa svojich slov zároveň vykonať celoslovenské kontroly cez Úrad verejného zdravotníctva SR v reštauráciách, školách, nemocniciach, či domoch sociálnych služieb. "Tu si ešte počkáme na výsledky prvotných kontrol a až potom budeme požadovať predvolanie hlavného hygienika Jána Mikasa," dodal poslanec NR SR.