Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

Pakistanská centrálna banka zvýšila kľúčovú sadzbu na rekordných 21 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zintenzívnila tak boj proti prudko rastúcim spotrebiteľským cenám v čase, keď Pakistan zápasí s nedostatkom financií.

Islamabad 4. apríla (TASR) - Pakistanská centrálna banka v utorok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 100 bázických bodov na historicky najvyššiu úroveň. Zintenzívnila tak boj proti prudko rastúcim spotrebiteľským cenám v čase, keď Pakistan zápasí s nedostatkom financií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Kľúčová sadzba Štátnej banky Pakistanu (SBP) teraz dosahuje rekordných 21 %, keďže inflácia sa v marci vyšplhala až na 35,37 %. Dosiahla tak najvyššiu úroveň takmer za 50 rokov.

Pakistanská vláda sa tak snaží splniť podmienky Medzinárodného menového fondu (MMF), aby si odblokovala záchranný balík, ktorý zúfalo potrebuje.

Menový výbor banky označil svoju politiku za primeranú a zdôraznil, že dnešné rozhodnutie spolu s predchádzajúcim sprísňovaním menovej politiky jej pomôže dosiahnuť strednodobý inflačný cieľ počas nasledujúcich ôsmich štvrťrokov, uvádza sa vo vyhlásení.

Väčšina investorov pritom očakávala ešte ráznejšie zvýšenie úrokových sadzieb, až o 200 bázických bodov. Začiatkom marca totiž banka zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 300 bázických bodov na 20 %, čím prekonala očakávania trhu a pravdepodobne splnila kľúčovú požiadavku MMF.

Rast spotrebiteľských cien na celom svete ešte znásobil vysokú mieru inflácie v Pakistane, ku ktorej prispelo aj oslabenie jeho meny, zvýšenie energetických taríf a zdraženie potravín.

Stúpajúce ceny vytvárajú tlak na rozpočty domácností. Mnohé sa tak ocitli v zúfalej situácii. Od začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán zahynulo pri tlačenici davov v centrách na distribúciu potravín najmenej 20 ľudí.

Juhoázijská krajina je hlboko zadlžená a musí prijať tvrdé daňové reformy a zvýšiť ceny energií, aby si odblokovala ďalšiu tranžu v hodnote približne 1,1 miliardy USD (1,01 miliardy eur) z úveru od MMF vo výške 6,5 miliardy USD a vyhla sa platobnej neschopnosti.

Banka vo svojom vyhlásení opäť zdôraznila, že skoré uzavretie deviatej revízie programu MMF je rozhodujúce pre obnovu devízových rezerv.

(1 EUR = 1,087 USD)