Predpokladá sa zároveň rast cien za služby či jedlo.
Autor TASR
Bratislava 20. júna (TASR) – Pandémia ohrozila cestovný ruch v hlavných mestách, prepad turistov pocítila aj Bratislava. Najhoršia situácia počas letnej sezóny bude podľa šéfa turistickej platformy Amazing Places Petra Kotíka v Prahe. Odôvodnil to tým, že Praha je závislá od zahraničnej klientely, ktorá sa tam bude vracať len veľmi pomaly.
"Malé hotely, napríklad na horách, či rôzne penzióny v blízkosti vodných plôch sa spamätajú rýchlo, pretože sú to vyhľadávané destinácie. Naproti tomu kongresové hotely a podobné zariadenia v hlavných mestách – Praha alebo Bratislava – sa budú spamätávať podstatne pomalšie. A aj keď som veľký optimista, predpokladám, že im to potrvá až do budúcej Veľkej noci," myslí si.
Predpokladá zároveň rast cien za služby či jedlo. "Ceny sa budú zvyšovať, o takých 10 % určite, a čo sa týka gastronómie, tak tam predpokladáme ešte vyšší nárast cien," podotkol Kotík. Toto zdražovanie je podľa neho reakcia najmä na to, že z cestovného ruchu odišlo veľa zamestnancov.
Súčasne poznamenal, že pandémia urýchlila zmeny v cestovnom ruchu. "Ľudia čoraz viac majú chuť míňať peniaze doma, zvyšuje sa tým dopyt po lokálnych destináciách, čím však rastú aj nároky domácich turistov," dodal.
Skonštatoval, že v poslednom čase sú najpopulárnejšie zážitkové pobyty, čím netradičnejšie, tým lepšie. To platí na Slovensku aj v Česku. V obidvoch prípadoch je podľa neho veľmi obľúbený napríklad glamping – tzv. luxusné kempovanie. Z hľadiska cestovania po lokálnych destináciách na Slovensku a v Česku očakáva turisticky najsilnejší rok.
"Malé hotely, napríklad na horách, či rôzne penzióny v blízkosti vodných plôch sa spamätajú rýchlo, pretože sú to vyhľadávané destinácie. Naproti tomu kongresové hotely a podobné zariadenia v hlavných mestách – Praha alebo Bratislava – sa budú spamätávať podstatne pomalšie. A aj keď som veľký optimista, predpokladám, že im to potrvá až do budúcej Veľkej noci," myslí si.
Predpokladá zároveň rast cien za služby či jedlo. "Ceny sa budú zvyšovať, o takých 10 % určite, a čo sa týka gastronómie, tak tam predpokladáme ešte vyšší nárast cien," podotkol Kotík. Toto zdražovanie je podľa neho reakcia najmä na to, že z cestovného ruchu odišlo veľa zamestnancov.
Súčasne poznamenal, že pandémia urýchlila zmeny v cestovnom ruchu. "Ľudia čoraz viac majú chuť míňať peniaze doma, zvyšuje sa tým dopyt po lokálnych destináciách, čím však rastú aj nároky domácich turistov," dodal.
Skonštatoval, že v poslednom čase sú najpopulárnejšie zážitkové pobyty, čím netradičnejšie, tým lepšie. To platí na Slovensku aj v Česku. V obidvoch prípadoch je podľa neho veľmi obľúbený napríklad glamping – tzv. luxusné kempovanie. Z hľadiska cestovania po lokálnych destináciách na Slovensku a v Česku očakáva turisticky najsilnejší rok.