Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Ekonomika

Panetta: ECB môže pokračovať v postupnom znižovaní úrokových sadzieb

Na archívnej snímke Fabio Panetta (uprostred vľavo). Foto: TASR/AP

ECB by sa nemala príliš obávať tvrdohlavo vysokej inflácie v sektore služieb a stále silného rastu miezd, poznamenal.

Rím 9. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) môže pokračovať v postupnom znižovaní úrokových sadzieb bez toho, aby ohrozila spomaľovanie inflácie. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a šéf talianskej centrálnej banky Fabio Panetta. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

ECB v júni prvýkrát znížila svoje úrokové sadzby z rekordných maxím, ale neprijala žiadny záväzok o ich ďalšej redukcii v blízkej budúcnosti.

"Znižovanie sadzieb môže pokračovať postupne a sprevádzať návrat inflácie k cieľu banky (na úrovni 2 %), ak makroekonomické trendy zostanú v súlade s očakávaniami ECB," povedal v prejave v Ríme Panetta, ktorý je všeobecne považovaný za stúpenca umiernenej "holubičej" menovej politiky.

ECB by sa nemala príliš obávať tvrdohlavo vysokej inflácie v sektore služieb a stále silného rastu miezd, poznamenal. "Obavy nie sú neopodstatnené, keďže ceny služieb majú tendenciu sa pohybovať inak ako ceny tovarov," vyhlásil s tým, že je normálne, ak ceny v sektore služieb začnú klesať neskôr ako ceny tovarov. Domnieva sa tiež, že je možné očakávať aj zmiernenie rastu miezd.

"Predchádzajúce zvyšovanie úrokových sadzieb stále tlmí dopyt, produkciu a infláciu. A to bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch," vyhlásil na výročnom stretnutí talianskej bankovej asociácie v Ríme. Zopakoval, že nedávne údaje podporujú postupné znižovanie nákladov na pôžičky.

Miera inflácie v eurozóne sa v júni zmiernila a dosiahla 2,5 %, ale tempo rastu cien služieb zostalo stabilné na úrovni 4,1 %. Takéto cenové tlaky spôsobujú, že niektorí predstavitelia ECB sú opatrní, pokiaľ ide o ďalšie zníženie úrokových sadzieb po ich redukcii minulý mesiac.

Prezidentka ECB Christine Lagardová minulý týždeň povedala, že medziročný rast cien služieb nemusí dosiahnuť 2 %, keďže jeho väčšie tempo môžu vykompenzovať iné komponenty. Podľa gréckeho člena Rady guvernérov Jannisa Stournarasa, ECB "by nemala prehnane interpretovať" tieto čísla.

Panetta sa domnieva, že vplyv vysokých úrokov na ceny v eurozóne v roku 2024 bude ešte väčší ako v roku 2023. Vyhlásil tiež, že ziskovosť talianskych bánk, kvalita aktív a kapitalizácia sa zlepšili a dodal, že ich zdravá pozícia im umožňuje pozerať sa do budúcnosti "s dôverou".

Banky v Taliansku vykázali v minulom roku rekordné zisky, keďže ťažili z vyšších úrokových sadzieb aj z rokov bolestivej reštrukturalizácie, v rámci ktorej zredukovali zlé, nesplácané úvery, administratívne náklady a zefektívnili štruktúry.

Panetta však zároveň upozornil na neistotu spojenú s geopolitickou situáciou, domácou politikou v niektorých veľkých krajinách eurozóny a predĺženou fázou vyšších úrokov, ktoré môžu ovplyvniť úverovú kvalitu.

Rast úverov sa v Taliansku v dôsledku prísnej menovej politiky značne oslabil. V tomto prostredí musia mať banky obozretný prístup k rezervám na straty zo zlyhaných úverov, povedal.

Pokiaľ ide o taliansku ekonomiku, centrálna banka jej predpovedá v tomto roku rast o 0,8 %, hoci po úprave o počet pracovných dní by to bolo 0,6 %, povedal Panetta. Dodal, že tieto projekcie boli urobené v máji, pred novými údajmi za 2. štvrťrok, ktoré by mohli zvýšiť odhad približne o desatinu bodu.