Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 16. november 2024Meniny má Agnesa
< sekcia Ekonomika

Pekári: Nebalené pečivo nepredstavuje v prípade koronavírusu hrozbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V posledných dňoch sa podľa pekárov začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením.

Bratislava 20. marca (TASR) – Nebalené pečivo nepredstavuje v prípade rozširujúceho sa nového koronavírusu hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potrebné ho baliť. Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) po štvrtkovom (19.3.) zasadaní krízového štábu. Informoval o tom SZPCC.

V posledných dňoch sa podľa pekárov začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. S veterinármi sa však zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, ale s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky, ako sú kliešte, jednorazové rukavice či sáčky.

Výrobcovia pečiva zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, ale najmä sa chrániť ochrannými pomôckami.

Pekári preto apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa (rúško, šatka, šál), ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc. "Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovať k nim s ochranou na tvári," zdôraznila predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová.

Pekári zároveň vyzývajú všetkých, aby sa pri nakupovaní správali zodpovedne a ohľaduplne nielen kvôli nebalenému pečivu, ale aj ostatnému tovaru, zákazníkom aj obslužnému personálu v predajniach. 

Ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza žiaden vírus, stačí, ak si ho dá na približne 2 minúty zahriať v rúre na 70 stupňov Celzia. "Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé," vysvetlila Lopúchová.

Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní pracovných skupín potravinárskych výrobných zväzov a obchodu však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný. Pekárne po celom Slovensku totiž denne vyprodukujú približne 2 milióny rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.

Podľa zväzu pekárov k tomu nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by sa muselo ručne. "Kapacita dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť. Podľa informácií od našich členov v priemere okolo 50 %. Čiže naše tvrdenie z posledných dní, že vieme plynule zásobovať obyvateľstvo základnými pekárskymi produktmi, ako sú chlieb a pečivo, by už nebolo pravdou," dodala Lopúchová.