Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska.
Autor TASR
Bratislava 13. februára (TASR) - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) preveruje konanie dodávateľov energií. Pokiaľ sa preukáže zneužívanie dominantného postavenia dodávateľov energií, obrátia sa na Protimonopolný úrad SR a na dočasne povereného ministra hospodárstva Karela Hirmana. Informoval o tom predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
"V súčasnosti pekárske, cukrárske a cestovinárske prevádzky dostávajú obrovské vyúčtovacie faktúry a zároveň medziročne 6- až 10-násobne vyššie zálohové faktúry, ktoré jednoducho nemajú z čoho financovať. Ak prevádzky skrachujú, pretože v priebehu roka zatvoria pre nedostatok financií, komu budú dodávatelia energií vracať preplatky? Kto bude ľudí zásobovať chlebom a pečivom? Odmietame robiť finančnú zaisťovňu energetickým molochom len preto, že majú dominantné postavenie v regiónoch," spresnil Lapšanský.
Poznamenal, že SZPCC už absolvovalo rokovanie s ministrom hospodárstva Hirmanom, uspokojivé riešenie situácie je však podľa neho zatiaľ v nedohľadne.
Pekári podľa Lapšanského vyčítajú vážne zlyhanie aj dočasne poverenému ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO), ktorý doteraz nezakomponoval do slovenskej legislatívy takzvaný Omnibus. "Toto nariadenie EÚ totiž rozširuje možnosti ekonomického spájania sa subjektov pre dosiahnutie lepšej vyjednávacej pozície v potravinovom reťazci. Aj preto sú mnohí pekári či cukrári v situácii, keď zvažujú, že svoje prevádzky zatvoria. Bez podpory to jednoducho nezvládnu," zdôraznil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.
"V súčasnosti pekárske, cukrárske a cestovinárske prevádzky dostávajú obrovské vyúčtovacie faktúry a zároveň medziročne 6- až 10-násobne vyššie zálohové faktúry, ktoré jednoducho nemajú z čoho financovať. Ak prevádzky skrachujú, pretože v priebehu roka zatvoria pre nedostatok financií, komu budú dodávatelia energií vracať preplatky? Kto bude ľudí zásobovať chlebom a pečivom? Odmietame robiť finančnú zaisťovňu energetickým molochom len preto, že majú dominantné postavenie v regiónoch," spresnil Lapšanský.
Poznamenal, že SZPCC už absolvovalo rokovanie s ministrom hospodárstva Hirmanom, uspokojivé riešenie situácie je však podľa neho zatiaľ v nedohľadne.
Pekári podľa Lapšanského vyčítajú vážne zlyhanie aj dočasne poverenému ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO), ktorý doteraz nezakomponoval do slovenskej legislatívy takzvaný Omnibus. "Toto nariadenie EÚ totiž rozširuje možnosti ekonomického spájania sa subjektov pre dosiahnutie lepšej vyjednávacej pozície v potravinovom reťazci. Aj preto sú mnohí pekári či cukrári v situácii, keď zvažujú, že svoje prevádzky zatvoria. Bez podpory to jednoducho nezvládnu," zdôraznil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.