Podľa aktuálnych dát sa na našom trhu nachádza viac ako 700 pekárskych prevádzok, ktoré sa okrem výroby pečiva a chleba venujú aj cukrárskej produkcii a výrobe cestovín.
Autor TASR
Bratislava 20. apríla (TASR) – Zástupcovia Rady pekárov SR odoslali novému vedeniu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR súbor opatrení pod názvom Výzva pre novú vládu. Opatrenia majú viesť k stabilizácii potravinárskeho a pekárenského sektora, a zvýšeniu potravinovej sebestačnosti. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Za najdôležitejšie kroky považujú vzájomnú komunikáciu, ktorá má zamedziť prijímaniu likvidačných zákonov, ako to bolo v prípade sociálneho balíčka, prijatie opatrení na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja v prípade nedostatku určitých surovín na trhu, zmiernie sociálnych opatrení či rozšírenie DPH na všetky pekárenské výrobky.
"Potravinárstvo je dlhodobo najmenej ziskovým odvetvím priemyslu, s najnižšími výnosmi a najnižšími mzdami. Zároveň, oblasť pekárenstva patrí k najmenej profitabilným oblastiam slovenského potravinárstva. Za posledné obdobie bolo legislatívou prijatých niekoľko opatrení, ktoré mali vysoko negatívny dosah na sektor, avšak v rámci vzájomných diskusií a odborných debát inicioval rezort pôdohospodárstva aj mnohé pozitívne opatrenia. Novému vedeniu rezortu ponúkame možnosť aktívnej komunikácie a otvorený dialóg," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC, ktorý je súčasťou Rady pekárov SR. Tá aktuálne zastrešuje všetky stavovské pekárske organizácie.
Ako ďalej Lopúchová spresnila, pekárenský segment má na Slovensku najdlhšiu tradíciu a je najväčším potravinárskym odborom podľa počtu prevádzok, ale aj počtu zamestnancov. Zároveň patrí k najviac ohrozeným odvetviam na našom trhu. Vplyvom vysokých a neustále rastúcich nákladov sa pekári čoraz častejšie ocitajú v negatívnych hospodárskych výsledkoch.
Lopúchová dodala, že podľa aktuálnych dát sa na našom trhu nachádza viac ako 700 pekárskych prevádzok, ktoré sa okrem výroby pečiva a chleba venujú aj cukrárskej produkcii a výrobe cestovín. Celý sektor zamestnáva 12.000 ľudí a na celkových tržbách a výrobe potravinárskeho priemyslu sa podieľa 13 %.
Za najdôležitejšie kroky považujú vzájomnú komunikáciu, ktorá má zamedziť prijímaniu likvidačných zákonov, ako to bolo v prípade sociálneho balíčka, prijatie opatrení na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja v prípade nedostatku určitých surovín na trhu, zmiernie sociálnych opatrení či rozšírenie DPH na všetky pekárenské výrobky.
"Potravinárstvo je dlhodobo najmenej ziskovým odvetvím priemyslu, s najnižšími výnosmi a najnižšími mzdami. Zároveň, oblasť pekárenstva patrí k najmenej profitabilným oblastiam slovenského potravinárstva. Za posledné obdobie bolo legislatívou prijatých niekoľko opatrení, ktoré mali vysoko negatívny dosah na sektor, avšak v rámci vzájomných diskusií a odborných debát inicioval rezort pôdohospodárstva aj mnohé pozitívne opatrenia. Novému vedeniu rezortu ponúkame možnosť aktívnej komunikácie a otvorený dialóg," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC, ktorý je súčasťou Rady pekárov SR. Tá aktuálne zastrešuje všetky stavovské pekárske organizácie.
Ako ďalej Lopúchová spresnila, pekárenský segment má na Slovensku najdlhšiu tradíciu a je najväčším potravinárskym odborom podľa počtu prevádzok, ale aj počtu zamestnancov. Zároveň patrí k najviac ohrozeným odvetviam na našom trhu. Vplyvom vysokých a neustále rastúcich nákladov sa pekári čoraz častejšie ocitajú v negatívnych hospodárskych výsledkoch.
Lopúchová dodala, že podľa aktuálnych dát sa na našom trhu nachádza viac ako 700 pekárskych prevádzok, ktoré sa okrem výroby pečiva a chleba venujú aj cukrárskej produkcii a výrobe cestovín. Celý sektor zamestnáva 12.000 ľudí a na celkových tržbách a výrobe potravinárskeho priemyslu sa podieľa 13 %.