Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Plynári vidia možnosti rozvoja najmä v obnoviteľných plynoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšou príležitosťou je podľa nich prechod na obnoviteľné plyny, ako biometán či vodík.

Horný Smokovec 26. septembra (TASR) - Hoci bude zemný plyn ešte dlhý čas významným energetickým nosičom, slovenskí plynári sa už pripravujú na jeho postupné nahradenie. Najväčšou príležitosťou je podľa nich prechod na obnoviteľné plyny, ako biometán či vodík. Zhodli sa na tom v svojich úvodných príhovoroch na Jesennej konferencii Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) prezident zväzu Rastislav Ňukovič a generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Vojtech Ferencz.

"Z hľadiska budúcich nárokov dekarbonizácie nemusí byť jediným riešením len elektrifikácia. Jej súčasťou budú aj plynné palivá. Povedal som plynné palivá, lebo pôjde najmä o nízkoemisný biometán a vodík, ktoré postupne nahradia fosílny plyn. Pozerajme sa preto na znižovanie emisií skleníkových plynov ako na príležitosť pre plynárenstvo," zdôraznil Ferencz.

Ak si plynári chcú zachovať pozíciu, musia podľa šéfa SPP sami aktívne prispieť k zmene. Okrem rozvoja výroby biometánu podporujú aj nízkoemisnú výrobu elektriny z jadrových zdrojov. "Jej rozvoj je totiž aj v náš v prospech, keďže ju v budúcnosti budeme vedieť využiť na výrobu vodíka," dodal Ferencz.

Ňukovič pripomenul, že na Slovensku sa v súčasnosti realizujú dva projekty spoločného európskeho záujmu (IPCEI). V prípade prepravcu plynu eustream ide o projekt úpravy existujúcej infraštruktúry na prepravu vodíka. Spoločnosť Nafta realizuje projekt HENRI, ktorého cieľom je hľadať vhodné štruktúry na skladovanie vodíka.

Biometán je podľa šéfa SPNZ dôležitý aj pre dodávateľov zemného plynu, ako je SPP, pretože ide o obnoviteľný plyn. SPP okrem iného vytvorilo spolu so spoločnosťou Brantner projekt Centier energetického a biologického zhodnotenia odpadov (CEBZ). V tomto roku mali prvý míľnik, otvorili triediacu linku, prvý biometán by mali dodávať v roku 2027.