Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

PMÚ dal pokuty prevádzkovateľom autobusových staníc v Žilinskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Svoje dominantné postavenie podnikatelia zneužili na nimi prevádzkovaných autobusových staniciach uplatňovaním neprimerane vysokého poplatku za autobusový spoj voči autobusovým dopravcom.

Bratislava 24. júna (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR uložil dvom prevádzkovateľom autobusových staníc v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) pokuty vo výške 218.500 eur a 34.000 eur. Dôvodom sú neprimerane vysoké poplatky za autobusový spoj. Ani jedno z rozhodnutí však ešte nenadobudlo platnosť. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

"Svoje dominantné postavenie podnikatelia zneužili na nimi prevádzkovaných autobusových staniciach uplatňovaním neprimerane vysokého poplatku za autobusový spoj voči autobusovým dopravcom, ktorý dopravcom hradil samosprávny kraj," uviedla hovorkyňa s tým, že správanie prevádzkovateľov bolo v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže.

Dodala, že tento neodôvodnený nárast poplatkov mal vplyv najmä na ŽSK, keďže narástla suma, ktorú kraj vynakladá na prímestskú autobusovú dopravu zo svojho rozpočtu.

Jednému z prevádzkovateľov PMÚ uložil pokutu vo výške 218.500 eur, keďže podľa neho v dominantnom postavení uplatňoval od roku 2019 voči autobusovým dopravcom na štyroch autobusových staniciach neprimerane vysoký poplatok. Pokutu uložil aj druhému prevádzkovateľovi, ktorý mal uplatňovať vysoké poplatky od roku 2020, a to vo výške 34.000 eur.

"Ani jedno z rozhodnutí PMÚ zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť, keďže účastníci konania môžu podať voči nemu v zákonnej lehote opravný prostriedok," uzavrela hovorkyňa.