Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

PMÚ: Zneužívanie postavenia na trhu LNG a CNG sa nepreukázalo

Na snímke nápis na dverách budovy, v ktorej sídli Protimonopolný úrad SR na Drieňovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spoločnosť SPP CNG je 100 % dcérska firma štátneho Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Bratislava 20. júna (TASR) - Prešetrovanie podnetu, podľa ktorého mala spoločnosť SPP CNG zneužívať dominantné postavenie na maloobchodnom trhu predaja alternatívnych palív skvapalneného zemného plynu (LNG) a stlačeného zemného plynu (CNG), nepreukázalo praktiku predátorských cien. Informoval o tom vo štvrtok Protimonopolný úrad (PMÚ) s tým, že svoje prešetrovanie zastavil.

Úrad preveroval podnet s cieľom zistiť, či existuje dôvod na začatie správneho konania voči podnikateľovi. "V rámci prešetrovania zisťoval, ako funguje trh predaja LNG - od nákupu plynu až po jeho predaj konečnému spotrebiteľovi, pričom sa zameral na spôsob stanovovania predajných cien LNG a ich vývoj v čase," informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. Úrad podľa nej získaval aj informácie o jednotlivých plniacich staniciach, vývoji objemov predaja a tržieb jednotlivých hráčov na trhu, podmienkach predaja, spôsobe stanovovania cenníkových cien a poskytovaných zľavách, vývoji nákupných cien či komoditných cien plynu. Porovnal tiež ceny na Slovensku a v zahraničí.

Predátorské správanie je praktikou podnikateľov v dominantnom postavení, ktorí si v určitom časovom úseku za svoje tovary účtujú neprimerane nízke ceny, s cieľom vytlačiť konkurentov z trhu a udržať si svoje postavenie na trhu, priblížila hovorkyňa. "Aby takéto správanie bolo možné pokladať za protisúťažné, je nevyhnutné okrem iného preukázať, či dominant je schopný konkurentov skutočne z trhu vytlačiť/vylúčiť," vysvetlila.

LNG a CNG sa používajú primárne na pohon motorových vozidiel, najmä pre ťažkú nákladnú a autobusovú dopravu. Tieto palivá sú považované za obnoviteľný a ekologický zdroj energie, ktorý má potenciál prispievať k eliminácii emisií uhlíka. "Oblasť ich distribúcie a predaja sa aj preto rýchlo rozvíja a PMÚ ju bude naďalej sledovať. V prípade nového vývoja alebo akéhokoľvek podozrenia z narušenia hospodárskej súťaže sa týmito podozreniami bude zaoberať a využije svoje zákonné kompetencie na zabezpečenie férovej hospodárskej súťaže," doplnila Oľšavská.

Spoločnosť SPP CNG je 100 % dcérska firma štátneho Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Jej hlavným predmetom činnosti je predaj alternatívnych palív CNG a LNG. Aktuálne prevádzkuje 17 plniacich staníc CNG a tri stanice LNG s CNG. Pri predaji CNG spolupracuje s dvoma partnerskými stanicami.