Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Ekonomika

Po clách od EÚ Čína oznámila kroky vo vyšetrovaní dovozu koňaku

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Napriek tomu, že hovorca čínskeho ministerstva obchodu uviedol, že Brusel a Peking by mali pokračovať v rokovaniach, riziko odvety za uvalenie ciel na dovoz elektrických áut z Číny sa ešte zvýšilo.

Peking 5. júla (TASR) - Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Napriek tomu, že hovorca čínskeho ministerstva obchodu vo štvrtok (4. 7.) uviedol, že Brusel a Peking by mali pokračovať v rokovaniach, riziko odvety za uvalenie ciel na dovoz elektrických áut z Číny až na úrovni 37,6 % sa ešte zvýšilo. Ministerstvo v piatok oznámilo, že 18. júla budú rokovať o vývoji prebiehajúceho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z EÚ.

Vyšetrovanie spustilo ministerstvo obchodu už na začiatku januára tohto roka, pričom vtedy uviedlo, že reaguje na sťažnosti Čínskej asociácie výrobcov alkoholických nápojov. Sťažnosť podľa Pekingu obsahovala "relevantné dôkazy potrebné na začatie antidumpingového vyšetrovania". Dokončenie vyšetrovania sa predpokladá k 5. januáru 2025, nie je však vylúčené, že sa predĺži o ďalších šesť mesiacov.

Okrem koňaku začala Čína preverovať aj údajný cenový dumping v prípade dovozu bravčového mäsa z EÚ. Vyšetrovanie dovozu bravčového mäsa z európskeho bloku spustila v polovici júna. Len týždeň predtým Európska komisia oznámila, že od júla zavedie antidumpingové clá na elektrické autá vyrábané v Číne.

Zatiaľ čo v prípade koňaku by utrpelo najmä Francúzsko, v prípade bravčového mäsa budú poškodené najviac Španielsko, Dánsko a Holandsko. Čiastočne však aj Francúzsko, ktoré rovnako patrí v rámci EÚ k významným producentom bravčového mäsa. Navyše, čínsky denník Global Times v júni informoval, že úrady uvažujú o začatí antidumpingového vyšetrovania dovozu mliečnych produktov z EÚ a o uvalení dovozných ciel na benzínové autá s veľkým motorom vyrábané v EÚ, dodal Reuters.