Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Po prepade koncom roka 2021 vzrástol írsky HDP najviac za 7 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Írsku ekonomiku potiahol najmä zahraničný dopyt. Export vzrástol medzikvartálne o 5,2 %, zatiaľ čo dovoz zaznamenal pokles o 12,3 %.

Dublin 3. júna (TASR) - Po rekordnom prepade koncom minulého roka sa írska ekonomika v 1. štvrťroku zotavila, pričom zaznamenala najprudší rast za sedem rokov. Uviedol to v piatok írsky štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Írska vzrástol v 1. kvartáli tohto roka medzikvartálne o 10,8 %. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku minulého roka írska ekonomika klesla o 6,2 %.

Údaje za 4. kvartál boli medzičasom revidované, pričom pôvodný odhad poukazoval na pokles o 5,4 %. Výsledok za 4. kvartál minulého roka predstavuje najprudší pokles írskej ekonomiky v histórii záznamov, naopak, rast v 1. kvartáli tohto roka je najvyšší od 1. štvrťroka 2015.

Írsku ekonomiku potiahol najmä zahraničný dopyt. Export vzrástol medzikvartálne o 5,2 %, zatiaľ čo dovoz zaznamenal pokles o 12,3 %. Domáca spotreba aj vládne výdavky však klesli. Domáca spotreba sa znížila o 0,7 % a výdavky vlády o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla írska ekonomika za prvé tri mesiace roka o 11 %. Zrýchlila tak tempo rastu, keď v poslednom štvrťroku 2021 vzrástla o 9,6 %.