Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Počet firemných bankrotov v Nemecku v 1. polroku výrazne vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Mierne sa zvýšil aj počet insolvencií spotrebiteľov, keď medziročne stúpol o necelých 7 % na 35.400.

Düsseldorf 24. júna (TASR) - Počet firemných bankrotov v Nemecku opäť výrazne vzrástol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V 1. polroku 2024 dosiahol počet firemných konkurzov 11.000, čo je takmer o 30 % viac ako v rovnakom období pred rokom, uviedla spoločnosť Creditreform. Firemné insolvencie sa dostali na najvyššiu úroveň od roku 2016.

"Firmy sa v 1. polroku 2024 stále museli vyrovnávať s dôsledkami recesie z minulého roka, pretrvávajúcimi krízami a aktuálnym slabým ekonomickým vývojom," uviedol šéf ekonomického výskumu Creditreform Patrik-Ludwig Hantzsch. Tieto nahromadené problémy potom mnohým firmám zlomili chrbát. "Taká krehká nebola stabilita firiem v Nemecku dlhé roky," dodal Hantzsch.

Počet konkurzov výrazne vzrástol vo všetkých odvetviach hospodárstva. Insolvencie však najviac zasiahli sektor služieb, ktorý zaznamenal 6500 bankrotov, čo predstavuje nárast o takmer 35 %. Výrazne sa konkurzy zvýšili aj v obchode (+20,4 %), stavebníctve (+27,5 %) a v spracovateľskom priemysle (+21,5 %). Predovšetkým bankroty väčších podnikov sú výrazne nad úrovňou z predchádzajúcich rokov.

Mierne sa zvýšil aj počet insolvencií spotrebiteľov, keď medziročne stúpol o necelých 7 % na 35.400. Dôvodmi sú podľa expertov inflácia a vysoké úrokové sadzby. Ďalším faktorom je novela zákona o insolvenciách spotrebiteľov, ktorá umožňuje fyzickým osobám rýchlejšie oddlženie.

Creditreform nepredpokladá, že by sa situácia v dohľadnom čase zlepšila. "Ekonomický vývoj v Nemecku bude v tomto roku zrejme slabý. Ak k tomu pripočítame stále vysoké úrokové sadzby, financovanie firiem zostáva skutočnou výzvou," uviedol Hantzsch, ktorý očakáva, že počet konkurzov tento rok prvýkrát prekoná úroveň spred pandémie. Počet firemných konkurzov v roku 2019 dosiahol 18.830, v minulom roku to bolo 18.000.