Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Počet nezamestnaných v Nemecku v máji vzrástol

Na archívnej snímke mince. Foto: TASR/František Iván

Miera nezamestnanosti v Nemecku po úprave o sezónne vplyvy však zostala v máji nezmenená na aprílovej úrovni 5,9 %.

Norimberg 4. júna (TASR) - Počet ľudí bez práce v Nemecku v máji 2024 vzrástol viac, ako sa očakávalo, napriek tomu rast nebol výrazný a miera nezamestnanosti zostala stabilná. Ukázali to v utorok predbežné údaje Spolkového úradu práce (Bundesagentur für Arbeit, BA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa BA sa počet nezamestnaných v najväčšej európskej ekonomike v máji 2024 zvýšil o 25.000 na 2,762 milióna osôb. Analytici pritom odhadovali, že v Nemecku pribudne v máji len 10.000 nezamestnaných. Väčší ako očakávaný nárast ľudí bez práce svedčí o stále slabom výkone hospodárstva v krajine.

"Jarné oživenie ekonomiky sa tento rok naozaj nerozbehlo," povedala šéfka úradu práce Andrea Nahlesová, podľa ktorej potrvá dlhšie, kým sa situácia zlepší.

Miera nezamestnanosti v Nemecku po úprave o sezónne vplyvy však zostala v máji nezmenená na aprílovej úrovni 5,9 %.

Spolkový úrad práce zároveň uviedol, že v máji 2024 bolo v Nemecku voľných 702.000 pracovných miest, o 65.000 menej ako pred rokom.

Podľa analýzy úradu počet profesií s výrazným nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov mierne klesol na 183 dotknutých povolaní z 200.

Situácia s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily v stavebníctve, ako aj inžinierov v leteckej a kozmickej technike sa trochu zmiernila. To však podľa Nahlesovej nenaznačuje dlhodobý trend.

"Vzhľadom na demografický vývoj bude v najbližších rokoch z trhu práce aj naďalej odchádzať veľa kvalifikovaných a skúsených pracovníkov," skonštatovala.