Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Ekonomika

Počet nových stavebných povolení v Nemecku v apríli klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počet stavebných povolení je pritom dôležitým ukazovateľom budúcej výstavby.

Berlín 18. júna (TASR) - Počet nových stavebných povolení na výstavbu bytov aj domov v Nemecku v apríli 2024 citeľne klesol. Ukázali to v utorok vládne údaje, ktoré podčiarkujú pokračujúci pokles dopytu v stavebníctve a v realitnom sektore. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Nemecko zápasí s najvážnejším prepadom v sektore nehnuteľností za uplynulé desaťročia.

Podľa vládnych údajov v apríli bolo vydaných približne 17.600 povolení ma výstavbu bytov, čo bolo o 17 % menej ako pred rokom a predstavuje to pokles o takmer 44 % za uplynulé dva roky.

"Od mája 2022 ide počet stavebných povolení na byty v Nemecku iba jedným smerom - nadol," povedal Tim-Oliver Müller, šéf Nemeckej federácie stavebného priemyslu.

Stavebné povolenia pre rodinné domy klesli v apríli oproti predchádzajúcemu roku o 33 %, zatiaľ čo povolenia pre dvojdomy sa znížili o 18 %.

Počet stavebných povolení je pritom dôležitým ukazovateľom budúcej výstavby.

Nízke úrokové sadzby, lacné energie a silná ekonomika celé roky podporovali rozmach v nemeckom sektore nehnuteľností, ktorý prispieva k národnej ekonomike 730 miliardami eur ročne, čo je zhruba pätina výkonu.

Tento rozmach sa však skončil, keď nekontrolovateľný rast inflácie prinútil Európsku centrálnu banku rýchlo a prudko zvýšiť náklady na pôžičky. Financovanie nehnuteľností vyschlo, projekty sa zastavili, veľkí developeri skrachovali a niektoré banky čelia problémom.

Nemecko si dalo za cieľ postaviť 400.000 bytov ročne, ale teraz má s jeho plnením problémy. Nedostatok bytov v krajine sa tak ďalej zhoršuje, skonštatoval Felix Pakleppa, šéf Ústredného zväzu nemeckého stavebného priemyslu.