Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Počet prvých žiadostí o podporu v USA mierne vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Americké ministerstvo práce vo štvrtok uviedlo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni do 28. septembra 225.000.

Washington 3. októbra (TASR) - Počet Američanov, ktorí prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti, zaznamenal v minulom týždni mierny rast, čísla však stále poukazujú na dostatočne silný trh práce. Na druhej strane, analytici počítajú s väčšími otrasmi na pracovnom trhu v nasledujúcich týždňoch, a to v dôsledku škôd, ktoré spôsobil hurikán Helene, ako aj štrajkov v Boeingu a amerických prístavoch. Informovali o tom agentúry Reuters a AP a portál RTTNews.

Americké ministerstvo práce vo štvrtok uviedlo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni do 28. septembra 225.000. Oproti predchádzajúcemu týždňu to predstavuje rast o 6000.

Rast počtu žiadostí je výraznejší, než sa čakalo, keďže analytici počítali s rastom na 220.000 až 221.000, pričom vychádzali z pôvodne udávaného počtu za týždeň do 21. septembra na úrovni 218.000 žiadostí. Na druhej strane, výsledok stále predstavuje stabilnú situáciu na trhu práce.

Súčasný pokojný stav však pravdepodobne v nasledujúcom období narušia dôsledky hurikánu Helene. Ten sa prehnal šiestimi štátmi USA, kde zabil minimálne 162 ľudí a spôsobil obrovské materiálne škody.

Počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti s veľkou pravdepodobnosťou zvýšia aj štrajk v Boeingu a štrajk prístavných robotníkov. Aj keď štrajkujúci nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti, zastavenie ich práce ovplyvňuje veľký počet dodávateľských firiem a ďalších spoločností závislých od Boeingu a prístavov, v ktorých tak hrozí dočasné prepúšťanie.