Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Ekonomika

Počet registrácií nových automobilov poklesol medziročne o 5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Najvyšší podiel na trhu podľa výrobcov dosiahla pri osobných automobiloch opakovane spoločnosť Škoda, pričom jeho výška bola viac ako 19 %.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Počet registrácií nových osobných automobilov v auguste medziročne poklesol o viac ako päť percent, pričom ich celkový počet v minulom mesiaci bol 7107 vozidiel. Počet registrácií malých úžitkových automobilov kategórie N1 bol 634 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka s počtom vozidiel 839 predstavuje pokles o viac ako 24 %. Informoval o tom v stredu Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR.

Najvyšší podiel na trhu podľa výrobcov dosiahla pri osobných automobiloch opakovane spoločnosť Škoda, pričom jeho výška bola viac ako 19 %. Podiel osobných automobilov značky Kia oproti júlu rástol a dostal sa tak na druhú priečku, čím prekonal Toyotu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa do popredia pri malých úžitkových automobiloch dostala automobilka Renault s celkovým podielom 19,6 % predaných automobilov a Fiat s podielom 15,6 %. Pokles zaznamenal Ford.

Pri malých nákladných automobiloch do 12 ton dominovala značka MAN s celkovým podielom takmer 46 %. Nasledoval Mercedes-Benz Trucks a najnižší podiel na predajoch zaznamenala značka Iveco.

Viac ako polovičný podiel na registráciách mali nové automobily s benzínovým motorom. Podiel hybridných automobilov s benzínovým motorom dosiahol takmer 24 % a tretím najčastejším pohonom bol naftový motor so 14 % na celkových registráciách nových áut. Elektromobily obsadili v rebríčku pohonov piate miesto s podielom 2,2 %, keď skončili až za hybridným pohonom s naftovým motorom.

Registrácie v kategórii N2 zaznamenali v auguste úroveň 24 vozidiel, čo oproti vlaňajšku predstavuje pokles o 56,4 %. Vozidlá v kategórii N3 dosiahli počet 181, pričom medziročne došlo k poklesu o 35,4 %. V kategóriách autobusov M2 a M3 boli zaregistrované štyri autobusy, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje pokles o 71,4 %.