Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Ekonomika

Počet voľných pracovných miest v Nemecku sa v 3. kvartáli zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet voľných pracovných miest sa v 3. štvrťroku zvýšil takmer o 5 % na 934.000, uviedol v utorok Inštitút pre výskum zamestnanosti (IAB).

Norimberg 3. novembra (TASR) - Počet voľných pracovných miest v Nemecku sa v 3. kvartáli zvýšil, keď sa najväčšia ekonomika v Európe zotavila z prepadu v predchádzajúcom štvrťroku. Dôvodom prudkého poklesu ekonomiky aj pracovného trhu v Nemecku v 2. kvartáli bola prvá vlna pandémie nového koronavírusu, v dôsledku ktorej vláda zaviedla karanténne opatrenia.

Počet voľných pracovných miest sa v 3. štvrťroku zvýšil takmer o 5 % na 934.000, uviedol v utorok Inštitút pre výskum zamestnanosti (IAB). Ako však dodal, koronakríza aj naďalej negatívne vplýva na tvorbu pracovných miest.

Údaje IAB za 3. štvrťrok vychádzajú z prieskumu na vzorke 8500 zamestnávateľov naprieč Nemeckom. Prieskum, ktorý zverejnila agentúra DPA, sa však uskutočnil ešte pred novým čiastočným lockdownom, ku ktorému nemecká vláda pristúpila od pondelka 2. novembra. Jeho vplyv by sa tak mal prejaviť na údajoch za 4. kvartál.