Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Počítačová kriminalita stála nemecké firmy približne 267 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Približne 45 % spoločností uviedlo, že aspoň jeden útok môžu pripísať Číne, pričom v predchádzajúcom roku to bolo 42 %.

Berlín 28. augusta (TASR) - Počítačová kriminalita a iné sabotážne aktivity spôsobili nemeckým spoločnostiam v minulom roku škody vo výške približne 267 miliárd eur, čo bolo o 29 % viac ako rok predtým. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa v stredu odvolala na údaje nemeckej asociácie digitálneho priemyslu Bitkom.

Združenie v rámci svojho prieskumu oslovilo približne tisíc spoločností zo všetkých odvetví. V nasledujúcich 12 mesiacoch viac ako 90 % z nich očakáva zintenzívnenie kybernetických útokov, zatiaľ čo zvyšných 10 % predpokladá, že zostanú na rovnakej úrovni. Približne 70 % spoločností, ktoré sa stali terčom útokov, ich pripísalo organizovanému zločinu. Prieskum ďalej ukázal, že 81 % spoločností zaznamenalo prípady krádeže údajov vrátane údajov o zákazníkoch, prístupových údajov a hesiel, ako aj duševného vlastníctva, napríklad patentov.

Približne 45 % spoločností uviedlo, že aspoň jeden útok môžu pripísať Číne, pričom v predchádzajúcom roku to bolo 42 %. Na druhom mieste sa s 39 % umiestnili útoky, z ktorých bolo podozrievané Rusko.

"Situácia v oblasti ohrozenia nemeckého hospodárstva sa zhoršuje," uviedol Ralf Wintergerst, prezident asociácie Bitkom, a dodal, že spoločnosti musia posilniť ochranné opatrenia.

Nárast počtu útokov prinútil nemecké firmy vyčleniť tento rok 17 % svojich IT rozpočtov na digitálnu bezpečnosť, čo je nárast z úrovne 14 % v minulom roku. Len 37 % spoločností uviedlo, že majú núdzový plán reakcie na bezpečnostné incidenty v ich dodávateľskom reťazci, ukázal ďalej prieskum.