Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Ekonomika

Pod perinou: Tak sa na Slovensku pestuje obľúbená zelenina

Na Farme Tekvička sa zelenina pestuje s láskou Foto: Kaufland

Najlepšie sa jej darí, keď je na poli schovaná v perine a do predajní sa dostane už na druhý deň po zbere. Zeleninu od slovenských pestovateľov sa oplatí nakupovať, kde ju zaručene nájdete?


Bratislava 19. augusta (OTS) - Najskôr malé tipovacie okienko. Skúsite odhadnúť, ktorú zeleninu na Slovensku jedávame najčastejšie? V prvej trojke víťazov sa ocitli paradajky a mrkva, ale suverénne prvenstvo získali zemiaky, podľa údajov Štatistického úradu SR ich priemerný obyvateľ našej krajiny zje takmer 55 kíl za rok. A aby sme v našich kuchyniach mohli variť najmä z tých slovenských, to má vo svojich rukách aj Farma Tekvička, ktorá v okolí Nitry pestuje zeleninu. Okrem zemiakov aj cibuľu, tekvicu, ale tiež pšenicu, horčicu či mak.

Foto: Poľnohospodárske stroje v čase zberu na poli pracujú už od štvrtej ráno/Zdroj foto: Kaufland

Príležitosť pre celú rodinu
„Ja aj manžel sme vždy mali radi prácu v záhrade a na poli, a tak sme popri zamestnaní začali sadiť tekvice, z ktorých sme pražili tekvicové semiačka a potom ich predávali na trhoch,“ spomína na svoje začiatky Marta Kozárová, ktorá sa poľnohospodárstvu venuje viac ako 18 rokov. Malá rodinná farma sa teraz viac zameriava na pestovanie zeleniny ako cibuľa či zemiaky, ktorým sa v tunajších pieskových pôdach dobre darí. V Malom Cetíne dokonca vylepšili technológiu pestovania a investovali do moderných strojov, ktoré dokážu vytvárať okolo sadeníc vysoké hriadky. „Naše zemiaky sú v zemi ako prikryté perinou, takže majú dosť miesta, aby mohli pekne rásť,“ vysvetľuje pestovateľka, ktorá má nadšenie pre poľnohospodárstvo doslova v krvi. A nielen ona, ale aj jej manžel a ich dve dospelé dcéry s partnermi, takže na farme pracuje celá rodina a ďalších 14 zamestnancov.

Foto: O to, aby na našich stoloch nechýbala slovenská zelenina, sa starajú aj manželia Kozárovci s dcérou Adrianou / Zdroj foto: Kaufland

Na výbere správnych zemiakov záleží
Na poliach neďaleko Nitry začína byť rušno už vo februári, kedy do práce nastupuje technika, ktorá musí pohnojiť aj prekypriť pôdu. „Len čo v polovici marca skončia posledné mrazy, pustíme sa do vysádzania zemiakov. Pestujeme 11 rôznych odrôd a rozdiel medzi nimi je najmä v čase dozrievania.“ Sunita, Soraya, Laura, Colombia, nie je zemiak ako zemiak a nie z každého sa dá pripraviť dobrá lokša či halušky. Vedeli ste, že varný typ A je najtvrdší, a tak je ideálny do zemiakového šalátu alebo na prípravu v šupke? „Béčkové“ zemiaky sú univerzálne, preto sú vhodné do polievok, ale budú vám chutiť aj ako varené či pečené. A ak si na nedeľný obed plánujete urobiť tradičný rezeň s kašou, na tú sa hodia zemiaky typu C. Obsahujú najviac škrobu, pri varení rýchlo zmäknú , preto si z nich ľahko pripravíte aj placky alebo cesto na domáce slivkové knedle.
„Aj u nás doma sa varí z úrody, ktorú dopestujeme. O našu zeleninu sa staráme naozaj s láskou a zemiaky do Kauflandu dodávame tak, že ich vyberieme deň predtým, ako sa dostanú do predajní,“ zdôrazňuje ich čerstvosť konateľka Farmy Tekvička. Samozrejmosťou je aj udržateľné pestovanie a využívanie ekologických hnojív.

V regáloch vyše 50 miliónov ton slovenskej zeleniny a ovocia
Na tom, aby regály predajní ponúkali široký výber domácich produktov, si Kaufland dáva záležať, a tak ich sortiment pravidelne rozširuje. „Lokálne potraviny nepotrebujú prekonávať dlhé trasy na to, aby sa dostali k spotrebiteľom, takže na pulty sa dostávajú rýchlejšie a dokážu byť v predaji už na druhý deň po zbere. Spoluprácou s domácimi dodávateľmi zároveň podporujeme ekonomiku, aj preto sa snažíme, aby zákazníci našli v našich predajniach čo najviac u nás vypestovanej zeleniny a ovocia,“ vysvetľuje Ľuba Barošová, vedúca nákupu ovocia a zeleniny v spoločnosti Kaufland Slovenská republika. Reťazec iba počas minulého roka zaradil do sortimentu vyše 50 miliónov ton slovenskej zeleniny a ovocia.

Foto: Zemiaky z Malého Cetína si zákazníci v predajniach Kauflandu môžu kúpiť už na druhý deň po zbere / Zdroj foto: Kaufland

Aj malí pestovatelia potrebujú podporu
Farma Tekvička začala svoju zeleninu dodávať do obchodného reťazca minulý rok a ako hovorí Marta Kozárová, táto spolupráca je pre nich na nezaplatenie. „Pri malých odberateľoch sme sa často nemohli spoľahnúť na úhrady faktúr, Kaufland je však férový obchodný partner, o ktorého sa môžeme oprieť. Tento rok od nás odoberie viac ako tretinu našej produkcie, a to nám dáva veľký pocit istoty,“ pochvaľuje si majiteľka farmy, kde sa vlani vypestovalo napríklad vyše 300 tisíc kilogramov cibule a túto sezónu plánujú pozberať vyše 1 800 ton zemiakov, ktoré sú vysadené na rozlohe 42 hektárov.

„V Kauflande spolupracujeme nielen s overenými dodávateľmi, ale pravidelne vyhľadávame aj nových pestovateľov,“ vysvetľuje obchodnú stratégiu reťazca Ľuba Barošová. „Aj tí, ktorí hospodária na menších rozlohách, prinášajú na trh kvalitnú a čerstvú zeleninu a zároveň je to spôsob, ako môžeme podporiť tunajších poľnohospodárov.“

Lebo dobrý obed uvarený z potravín, ktoré vyrástli na našich poliach, nie je len obyčajné jedlo, ale v každom jeho súste cítiť aj lásku. Lásku k Slovensku.