Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Podiel environmentálnych daní na daňových príjmoch dlhodobo klesá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) je podiel príjmov z environmentálnych daní stabilnejší, okolo 2 %, hoci v roku 2022 aj ten medziročne klesol o 0,38 p. b.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Za uplynulú dekádu podiel environmentálnych daní v daňovom mixe Slovenska dlhodobo klesal. V roku 2022 tak bol o 2,4 percentuálneho bodu (p. b.) nižší ako v roku 2013. Poukázal na to Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA) s tým, že Európska komisia odporúča SR naopak intenzívnejšie využívanie týchto daní.

V pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) je podiel príjmov z environmentálnych daní stabilnejší, okolo 2 %, hoci v roku 2022 aj ten medziročne klesol o 0,38 p. b. "V absolútnom vyjadrení príjmy z environmentálnych daní klesli v roku 2022 medziročne o 196 miliónov eur na 2,2 miliardy eur, čiže o 8 %," vyčíslil ISA.

Priblížil, že najväčšiu časť príjmov z environmentálnych daní tvorí daň z energie (89 %). Ide o jednu z najvyšších hodnôt v Európskej únii (EÚ). Naopak, podiel príjmov z dane zo znečistenia (napríklad za skládkovanie) a zo zdrojov, kam patrí napríklad ťažba nerastných surovín, je menší ako 1 %. Daň z dopravy tvorí na Slovensku 9 %, čo je výrazne menej ako priemer EÚ (19 %), ale aj oproti Maďarsku (28 %) či Rakúsku (42 %).

"Pre zvýšenie podielu environmentálnych daní na HDP a na daňovom mixe odporúča Európska komisia Slovensku viac stimulovať ekologické inovácie a investície prostredníctvom grantov a daňových úľav," doplnil inštitút.