Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Podiel obnoviteľných zdrojov na elektrinu v Nemecku vzrástol na 56 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Výrazný rast v rámci jednotlivých obnoviteľných zdrojov zaznamenala najmä energia zo Slnka. Rast v tomto segmente predstavoval medziročne 15 %.

Berlín 1. októbra (TASR) - Nemecký sektor obnoviteľných zdrojov energie pokračuje v rozmachu. Za deväť mesiacov tohto roka sa slnko, vietor, biomasa a voda podieľali na celkovej spotrebe elektrickej energie v krajine zhruba 56 %. Na porovnanie, za rovnaké obdobie minulého roka sa tieto zdroje na konečnej spotrebe elektrickej energie podieľali 52 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na údaje Centra pre výskum slnečnej energie a vodíka Bádensko-Württembersko (ZSW) a nemeckej energetickej asociácie BDEW.

Na základe výpočtov ZSW a BDEW pokrývali obnoviteľné zdroje energie každý mesiac tohto roka viac než polovicu z celkovej spotreby elektrickej energie v Nemecku. Ich podiel sa na konečnej spotrebe energie pohyboval od 53 % do 59 %.

Výrazný rast v rámci jednotlivých obnoviteľných zdrojov zaznamenala najmä energia zo Slnka. Rast v tomto segmente predstavoval medziročne 15 %. Naopak, produkcia elektrickej energie z fosílnych palív, najmä z uhlia a zo zemného plynu, klesla o 10,5 %.