Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Podľa A. Danka by sa novým šéfom SPP mohol stať Ľ. Jahnátek

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR

Minister Ľubomír Jahnátek to popiera.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek by sa po vstupe nového investora do SPP mohol stať novým šéfom plynární.

Uvádza to portál Aktuality.sk, ktorému túto možnosť nepriamo naznačil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Minister Jahnátek to popiera. "O takejto verzii som vôbec nepočul a tvrdenia predsedu SNS Danka považujem za totálny nezmysel," povedal pre portál. Aktuality tvrdia, že im úvahy o odchode Jahnátka z postu šéfa rezortu potvrdili viaceré zdroje z ministerstva pôdohospodárstva.

"Minister Jahnátek sa už v minulosti zaoberal otázkami regulácie v energetike, a preto požíva v danej oblasti stranícku dôveru," cituje portál jeden z týchto zdrojov s dodatkom, že na post ministra pôdohospodárstva by po Jahnátkovi mohol nastúpiť Stanislav Becík.

"Ak je naozaj pravda, že minister Jahnátek by mal byť budúcim šéfom SPP a stanovy podniku majú prejsť len kozmetickými zmenami, tak potom celú reprivatizáciu plynární považujem za zinscenované divadlo strany Smer-sociálna demokracia," vyhlásil Danko.

"Smer-sociálna demokracia by nemal súkromníkom pchať peniaze za súkromné zdravotné poisťovne, ale radšej zabezpečiť návrat plynární do rúk štátu. Vláda má v súčasnosti slušnú rezervu na kúpu akcií SPP, pričom sám podnik si na dividendách dokáže časom na seba zarobiť sám. Zároveň treba brať aj zástupcov štátu v podniku na zodpovednosť, prečo tranzitné plynárenské cesty začínajú masovo obchádzať Slovensko," uzatvoril predseda SNS.

Novým 49-percentným akcionárom SPP by sa podľa Aktualít.sk mala stať česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH). Tá by mala od spoločností GDF Suez a E.ON Ruhrgas kúpiť ich firmu Slovak Gas Holding B.V., prostredníctvom ktorej vlastnia akcie plynární.

"Slovensko bude akceptovať, ak nemeckí a francúzski majitelia predajú svoj podiel českej spoločnosti EPH za podmienky, že sa posilní postavenie Slovenskej republiky v SPP. Nateraz môžem konštatovať, že rokovania sa vyvíjajú týmto smerom a je vysoko pravdepodobné, že dotiahneme proces do úspešného podpísania dohôd," povedal po pondelňajšom (19.11.) spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády slovenský predseda vlády Robert Fico.