Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Podľa novej prognózy nemecká ekonomika tento rok klesne o 0,1 %

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Predpoveď pre rok 2025 inštitúty údajne skresali až na +0,8 % z pôvodných +1,4 %. V roku 2026 potom počítajú s nárastom o 1,3 %.

Berlín 24. septembra (TASR) - Popredné nemecké inštitúty zhoršili svoju prognózu vývoja domácej ekonomiky a v tomto roku počítajú s jej poklesom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Popredné nemecké inštitúty vo svojej jesennej prognóze, ktorá bude oficiálne predložená vo štvrtok (26. 9.), očakávajú v tomto roku pokles hrubého domáceho produktu o 0,1 %, uviedli pre Reuters zdroje oboznámené s novými číslami.

Predpoveď pre rok 2025 inštitúty údajne skresali až na +0,8 % z pôvodných +1,4 %. V roku 2026 potom počítajú s nárastom o 1,3 %.

Na spoločnej ekonomickej prognóze sa podieľajú Nemecký inštitút pre hospodársky výskum v Berlíne (DIW), Kielský inštitút pre svetové hospodárstvo (IW), Leibnizov inštitút pre hospodársky výskum v Halle (IWH), Leibnizov inštitút pre hospodársky výskum v Essene (RWI) a mníchovský Ifo inštitút. Keďže jesenné prognózy oficiálne predstavia až vo štvrtok, je možné, že konečné čísla sa ešte mierne zmenia.