Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby v USA v máji 2024 vzrástli viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

K väčšiemu než očakávanému nárastu podnikových zásob v máji prispelo zvýšenie veľkoobchodných aj maloobchodných zásob zhodne o 0,6 %.

Washington 16. júla (TASR) - Podnikové zásoby v USA, ktoré sú kľúčovou zložkou hrubého domáceho produktu (HDP), v máji 2024 vzrástli viac, ako sa čakalo. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa údajov ministerstva sa podnikové zásoby v máji 2024 zvýšili o 0,5 % oproti aprílu, keď medzimesačne stúpli o 0,3 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že tempo ich rastu bude v máji rovnaké ako v apríli a dosiahne 0,3 %.

K väčšiemu než očakávanému nárastu podnikových zásob v máji prispelo zvýšenie veľkoobchodných aj maloobchodných zásob zhodne o 0,6 %, zatiaľ čo zásoby vo výrobnom sektore stúpli miernejšie, o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa podnikové zásoby v máji 2024 zvýšili o 1,6 %.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že celkové tržby podnikov sa v máji nezmenili po náraste o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Veľkoobchodné tržby pritom v sledovanom období stúpli medzimesačne o 0,4 % a maloobchodné o 0,2 %, ale tržby vo výrobe klesli o 0,7 %.