Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Ekonomika

Podpora pre agrosektor bude v ďalších rokoch aspoň na úrovni roka 2024

Na snímke tretí zľava predseda vlády SR Robert Fico, druhý zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč počas stretnutia s predstaviteľmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory 25.októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Uviedol to na Úrade vlády SR premiér Robert Fico za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. októbra (TASR) - Štátna podpora pre slovenský agrosektor sa udrží v ďalších rokoch minimálne na úrovni roka 2024. Uviedol to na Úrade vlády SR premiér Robert Fico za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (obaja Smer-SD) po stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Štátna pomoc, napriek ťažkej situácii vo verejných financiách, je v tomto roku podľa Fica na úrovni "okolo 60 miliónov eur".



"Najpodstatnejšia je dohoda, že zachováme inštitút štátnej pomoci vo výške, ktorú máme minimálne vo výške na rok 2024 a 2025 a pôjdeme ďalej. To je dohoda, ktorú garantujem ako predseda vlády. Takto budem informovať aj ministra financií, že bude musieť rátať pri tvorbe rozpočtu s touto dohodou do nasledujúcich rokov," spresnil na brífingu predseda vlády.

"Pochopiteľne mali sme (na rokovaní) aj iné témy. Bola tu napríklad veľmi zaujímavá myšlienka, nazvime to európskych marží. To je však vec, ktorá by mohla zaujímať budúceho eurokomisára pre obchod o to viac, že by sa ním mohol stať Maroš Šefčovič," poznamenal Fico.



Garancia udržania doterajšej výšky podpôr od premiéra je pre agrosektor podľa Takáčových slov jedna z najpozitívnejších správ za posledné roky. "Deklarácia predsedu vlády a dohoda sú o tom, že už nebudú roky, keď zo štátneho rozpočtu pre pôdohospodársky sektor išiel jeden, či dva milióny eur. Táto deklarácia hovorí o tom, že sektor pôdohospodárstva dostane postupne minimálne tú istú sumu štátnej pomoci, ktorá bola v minulom roku, tento rok a bude aj budúci rok, keď musíme najviac konsolidovať," zdôraznil Takáč.

SPPK podľa slov jej predsedu Andreja Gajdoša víta dohodu o garancii výšky poľnohospodárskych podpôr počas mandátu tejto vlády. "Máme radosť z prísľubu, pretože ide v nej o schémy štátnej pomoci, ktoré sú bežné v okolitých členských krajinách EÚ," doplnil Gajdoš.