Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Podporili výstavbu 1. továrne na výrobu pneumatík s nulovými emisiami

Foto: Andrej Galica

Komisia spresnila, že Rumunsko získa podporu EIB, cez pôžičku fínskej spoločnosti Nokian Tyres vo výške 150 miliónov eur.

Brusel 1. augusta (2024) - Európska komisia (EK) v stredu informovala, že Rumunsko získalo podporu Európskej investičnej banky (EIB) pre výstavbu prvej továrne na svete na výrobu pneumatík pre osobné automobily bez emisií oxidu uhličitého (CO2).

Komisia spresnila, že Rumunsko získa podporu EIB, cez pôžičku fínskej spoločnosti Nokian Tyres vo výške 150 miliónov eur, aby sa stalo domovom prvého závodu na výrobu pneumatík na svete bez vytvárania emisií oxidu uhličitého. Zelená továreň by mala stáť v severozápadnom rumunskom meste Oradea.

Výrobný závod podľa plánov začne prevádzku začiatkom roka 2025 a plnú kapacitu dosiahne v roku 2027.

Zásluhu na získaní úveru má fínska spoločnosť Nokian Tyres, ktorá predložila plány vybudovať najmodernejšiu továreň tohto druhu v Oradei.

Podpora zdôrazňuje záväzky EIB v oblasti klimatických opatrení, ako aj regionálneho rozvoja a sociálnej súdržnosti v EÚ.

Továreň v Oradei s rozlohou približne 100.000 metrov štvorcových, ktorá má byť dokončená v roku 2027, zamestná približne 500 pracovníkov na plný úväzok a pomôže čeliť poklesu populácie v tejto oblasti.

"Naša spolupráca s Nokian Tyres bude mať významný príspevok k rozvoju severozápadného Rumunska," uviedol viceprezident EIB Ioannis Tsakiris v správe pre médiá. Podľa jeho slov uvedená továreň zvýši atraktivitu regiónu aj pre ďalších potenciálnych investorov.

Továreň sa bude spoliehať na energiu vyrobenú z bezemisných technológií, vrátane lokálne vyrobenej zelenej energie, ako aj na pokročilé technológie na predchádzanie emisiám CO2, ktoré spôsobujú zmenu klímy.

Po dosiahnutí plnej kapacity v roku 2027 sa očakáva, že továreň bude vyrábať až šesť miliónov pneumatík ročne. Súčasťou areálu bude aj sklad na distribúciu pneumatík.

Zmluva o pôžičke je plne v súlade s cieľmi EIB v oblasti klímy a environmentálnej udržateľnosti a dodržiava zásady stanovené v Parížskej klimatickej dohode. Okrem opatrení v oblasti klímy sa tento projekt zameriava na viacero cieľov trvalo udržateľného rozvoja vrátane zaistenia dôstojnej práce a hospodárskeho rastu, inovácií a modernizácie infraštruktúry v priemysle, či zodpovednej spotreby a výroby.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)