Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Ekonomika

Talian Tajani vyzval na zásadné zníženie sadzieb Eurobanky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

ECB na svojom ostatnom zasadnutí v júli podľa očakávaní ponechala sadzby na nezmenenej úrovni.

Rím 22. augusta (TASR) - Verejné dlhy možno znížiť aj zlepšením prístupu k úverom pre podniky a rodiny, k čomu môže prispieť Európska centrálna banka (ECB) znížením svojich úrokových sadzieb, vyhlásil vo štvrtok podpredseda talianskej vlády a minister zahraničných vecí Antonio Tajani. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

"Je načase, aby ECB nabrala odvahu a znížila cenu peňazí," poznamenal Tajani, pričom poukázal na riziko nástupu recesie v najväčšej európskej ekonomike Nemecku. "Jedno zníženie o 25 bázických bodov nestačí, preto si myslím, že je potrebné zasiahnuť drastickým spôsobom," zdôraznil. "ECB si určite môže robiť, čo chce, ale aj politik môže v tejto veci predkladať nápady a návrhy," uzavrel predstaviteľ strany Forza Italia zosnulého talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho.

ECB na svojom ostatnom zasadnutí v júli podľa očakávaní ponechala sadzby na nezmenenej úrovni. Kľúčová sadzba tak naďalej dosahuje 4,25 %. Protokol zo zasadnutia zverejnený vo štvrtok naznačil, že svoj postoj môže Rada guvernérov ECB prehodnotiť na nadchádzajúcej schôdzi 12. septembra.