Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Poisťovne: Prírodné katastrofy spôsobili straty za 120 miliárd USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Prvý polrok 2024 bol druhým najnákladnejším v histórii, čo sa týka poistených strát zo silných búrok. V hodnote 42 miliárd USD boli o 87 % vyššie v porovnaní s desaťročným priemerom.

Zürich 7. augusta (TASR) - Prírodné katastrofy spôsobili v prvom polroku 2024 hospodárske straty približne za 120 miliárd amerických dolárov (109,94 miliardy eur), čo je menej ako v rovnakom období minulého roka, keď boli v hodnote 152 miliárd USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na údaje zaisťovacej spoločnosti Swiss Re.

Straty v tomto roku však boli zatiaľ o 31 % vyššie ako priemerné polročné straty za roky 2014 až 2023, upozornil švajčiarsky zaisťovací gigant. Poistné straty z prírodných katastrof dosiahli 60 miliárd dolárov, čo je rovnako ako za prvých šesť mesiacov minulého roka, ale o 62 % viac ako desaťročný priemer.

Prvý polrok 2024 bol druhým najnákladnejším v histórii, čo sa týka poistených strát zo silných búrok. V hodnote 42 miliárd USD boli o 87 % vyššie v porovnaní s desaťročným priemerom. Búrky, najmä v Spojených štátoch, predstavovali 70 % celosvetových poistených škôd.

"V posledných rokoch sa silné búrky stali hlavnou príčinou výrazného nárastu poistných škôd," uviedol Balz Grollimund, vedúci oddelenia katastrofických rizík v Swiss Re. "Je to spôsobené rastúcim počtom obyvateľov a vyššou hodnotou majetku v mestských oblastiach," dodal.

(1 EUR = 1,0915 USD)