Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v sektore služieb v EÚ sa v decembri takmer zastavil

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zložený PMI, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, stúpol na 49,3 bodu (pôvodne: 48,8 bodu) zo 47,8 bodu v novembri.

Brusel/Londýn 4. januára (TASR) - Pokles aktivity v sektore služieb eurozóny sa na konci roka takmer zastavil a bol výrazne slabší, než sa pôvodne predpokladalo. Takisto vývoj v celom súkromnom sektore bol podstatne lepší. To signalizuje, že recesia v regióne zrejme nebude taká hlboká, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Index nákupných manažérov (PMI) pre dominantný sektor služieb v decembri vyskočil až na 49,8 bodu z novembrových 48,5 bodu, uviedla spoločnosť S&P Global a revidovala svoj predbežný, ktorý počítal s nárastom len na 49,1 bodu.

Zložený PMI, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, stúpol na 49,3 bodu (pôvodne: 48,8 bodu) zo 47,8 bodu v novembri.

Oba indexy však aj napriek revízii zostali pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu aktivity od expanzie. Zložený PMI sa pohybuje pod touto hranicou od júla, ale v decembri sa dostal na 5-mesačné maximum.

"Ekonomika eurozóny pokračovala v decembri v oslabovaní, ale sila tohto poklesu sa zmiernila druhý mesiac po sebe," uviedol ekonóm S&P Global Market Intelligence Joe Hayes. Vývoj podľa neho signalizuje, že kontrakcia ekonomiky zrejme bude slabšia, než sa pôvodne očakávalo. Avšak taktiež varoval, že nič nenasvedčuje tomu, že "ekonomika eurozóny by sa v dohľadnom čase mohla vrátiť k výraznejšiemu a stabilnému rastu".