Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Pokles forintu: Maďarská centrálna banka pozastaví znižovanie sadzieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

K oslabeniu maďarskej meny prispeli eskalácia konfliktu na Blízkom východe a vyhliadky na znižovanie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed.

Budapešť 10. októbra (TASR) - Viceguvernér maďarskej centrálnej banky Barnabás Virág vo štvrtok naznačil pravdepodobnú prestávku v znižovaní úrokových sadzieb po tom, ako sa maďarská mena forint prepadla na najnižšiu úroveň za 18 mesiacov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

K oslabeniu maďarskej meny prispeli eskalácia konfliktu na Blízkom východe a vyhliadky na znižovanie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed.

Pokles forintu prinútil maďarskú banku k zvýšeniu sadzieb koncom roka 2022 s cieľom podporiť menu.

Vývoj kurzu forintu patrí medzi najhoršie spomedzi mien strednej Európy, so stratou viac ako 4 % oproti euru v tomto roku. Minulý týždeň dosiahol najslabšiu úroveň, odkedy centrálna banka začala znižovať sadzby v máji 2023.

"Vývoj, ktorý sa udial od konca septembra, ospravedlňuje, že v tomto prostredí sa rozsah rozhodnutí definitívne posunul smerom k pozastaveniu cyklu znižovania sadzieb," povedal Virág v rozhovore pre Reuters.

"Na jednej strane sa zvýšila intenzita geopolitických konfliktov. Na druhej strane sa očakávania týkajúce sa trajektórie úrokových sadzieb Fedu posunuli vyššie, čo zasiahlo chuť investorov riskovať na rozvíjajúcich sa trhoch," skonštatoval.

Najbližšie zasadnutie banky sa má uskutočniť 22. októbra.

Hoci údaje zverejnené už skôr vo štvrtok ukázali, že inflácia v Maďarsku dosiahla v septembri cieľ banky na úrovni 3 %, Virág pripomenul, že existujú dôvody na opatrnosť.

"Nárast cien komodít a zhoršenie ochoty riskovať sú faktory, ktoré majú vplyv na vývoj inflácie," povedal. "Centrálna banka pripisuje tomuto vývoju kľúčovú úlohu vo svojich rozhodnutiach."

Vlani, v 1. štvrťroku 2023, sa inflácia v Maďarsku vyšplhala na 25 % a bola najvyššia v celej Európskej únii (EÚ).