Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Pokles priemyselnej produkcie v eurozóne sa v júni spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Priemyselná produkcia v eurozóne v júni po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne klesla o 0,1 % a v EÚ stagnovala, uviedol Eurostat vo svojom prvom odhade.

Luxemburg 14. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne v júni mierne klesla a v celej Európskej únii (EÚ) stagnovala. TASR o tom informuje na základe správy európskeho štatistického úradu Eurostat.

Priemyselná produkcia v eurozóne v júni po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne klesla o 0,1 % a v EÚ stagnovala, uviedol Eurostat vo svojom prvom odhade. V máji priemyselná produkcia klesla v eurozóne o 0,9 % a v EÚ o 1,2 %.

Produkcia polotovarov v eurozóne v júni medzimesačne stúpla o 0,7 % a v EÚ takisto o 0,7 %, produkcia energií o 1,9 %, respektíve o 1,4 %, produkcia kapitálových tovarov v oboch regiónoch o 0,9 % a produkcia tovarov dlhodobej spotreby o 3,8 %, respektíve o 3,2 %. Naopak, produkcia tovarov krátkodobej spotreby klesla o 2,5 %, respektíve o 2 %.

Spomedzi členských štátov, pre ktoré mal Eurostat údaje, priemyselná produkcia medzikvartálne najprudšie klesla v Írsku (-7,8 %), Belgicku (-6,5 %), Chorvátsku a Portugalsku (v oboch -3,7 %). Najvýraznejšie vzrástla v Rumunsku (+4,0 %), Fínsku (+3,6 %) a na Slovensku (+2,1 %).

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v eurozóne v júni padla o 3,9 % a v EÚ o 3,2 %.