Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Poľská inflácia môže na konci roka prekročiť 5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Údaje, ktoré máme k dispozícii, ukazujú, že inflácia v súčasnosti zostáva nad cieľom centrálnej banky v dôsledku rastu cien energií, povedal guvernér poľskej centrálnej banky Adam Glapinski.

Varšava 5. septembra (TASR) - Prognózy naznačujú, že inflácia v Poľsku na konci roka prekročí 5 %, vyhlásil vo štvrtok guvernér poľskej centrálnej banky Adam Glapinski. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Údaje, ktoré máme k dispozícii, ukazujú, že inflácia v súčasnosti zostáva nad cieľom centrálnej banky v dôsledku rastu cien energií, povedal Glapinski. Dostupné projekcie vrátane externých a zahraničných naznačujú, že na konci roka môže inflácia presiahnuť 5 %, dodal. Rast cien sa môže ďalej zrýchliť začiatkom budúceho roka, keď sa postupne ukončia vládne opatrenia zamerané na zmiernenie inflácie, uzavrel guvernér.

Poľská centrálna banka ponechala v stredu (4. 9.) úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, už desiatykrát po sebe. Predbežný odhad poľského štatistického úradu z konca augusta poukázal na mierne zrýchlenie inflácie v Poľsku, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň za osem mesiacov. Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli v auguste medziročne o 4,3 % po 4,2-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Augustová hodnota tak predstavuje najvyššiu úroveň od decembra 2023, keď zaznamenala 6,2 %.