Pri príležitosti Svetového dňa vegánov, ktorý si pripomíname 1. novembra, poukazuje potravinový reťazec Kraj na široký výber vegánskych produktov, ktorým reaguje na rastúci dopyt po rastlinnej strave.
Autor OTS
Bratislava 1. novembra (OTS) - Vzhľadom na stúpajúci záujem o zdravé a udržateľné potraviny, kladie dôraz na prístupnosť vysokokvalitných vegánskych produktov vo všetkých svojich predajniach.
„S rastúcim povedomím o zdraví, životnom prostredí a etických voľbách v oblasti stravovania narastá aj záujem o rastlinné alternatívy,” hovorí Peter Vanek, marketingový manažér predajní Kraj. „Od nášho vzniku vychádzame v ústrety zákazníkom s obmedzeniami v stravovaní a sme radi, že v súčasnosti dokážeme ponúknuť už aj širokú škálu vegánskych produktov, od čerstvých potravín až po alternatívy mäsa a mliečnych výrobkov.” Na pultoch slovenského potravinového reťazca nájdu vyznávači vegánskej stravy nátierky, lahôdkové šaláty, jogurty, rôzne druhy rastlinného mlieka aj masla, sójové produkty, bezvaječné cestoviny či sladkosti, ale aj pestrý výber strukovín, obilnín, zeleniny a ovocia. Dopyt po vegánskom sortimente kontinuálne rastie. Hoci v súčasnosti tvoria vegáni v populácii približne 1 %, stále viac zákazníkov považuje tento druh stravy za spestrenie svojho jedálnička. Kraj preto pravidelne dopĺňa zoznam vegánskych produktov do svojho portfólia. V prvej trojici najčastejšie predávaných položiek sú škvarková nátierka z tofu, kyslé dúhové pásky a naturálne tofu.
Aby Kraj poskytol aj odborný pohľad na jedálniček ľudí s potravinovými obmedzeniami, dlhodobo spolupracuje na podcaste Život bez obmedzení s lekárom, obezitológom a výživovým poradcom MUDr. Petrom Minárikom, PhD. „Prechod na rastlinnú stravu môže viesť k zlepšeniu zdravia srdca, zníženiu hladiny cholesterolu a zníženiu rizika niektorých chronických ochorení,“ vysvetľuje známy lekár. „Je však dôležité, aby bola táto strava vyvážená a obsahovala dostatok esenciálnych živín, ako sú bielkoviny, železo a vitamín B12, ktoré môžu v niektorých vegánskych jedlách chýbať.“ Vegánskemu štýlu stravovania sa venuje hneď niekoľko epizód, ktoré ponúkajú informácie založené na znalostnej medicíne. Poslucháči v nich nájdu napríklad rady na náhradu vajec za namočené a pomleté ľanové alebo chia semiačka či hrachovú múku. Cesto pomôže spojiť zrelý banán či jablkové pyré. Chuť vajec nám zase dokáže v nátierkach alebo šalátoch nahradiť čierna soľ. Vegáni si môžu dnes už dopriať aj vegánsku praženicu, bežne dostupnú v potravinách Kraj.
Na stránke reťazca majú zákazníci tiež k dispozícii samostatnú podstránku venovanú obmedzeniam v stravovaní, ako aj chutné vegánske recepty. Navyše, Kraj ponúka širokú paletu vegánskych, bezlepkových a bezlaktózových produktov za bezkonkurenčné ceny.
„S rastúcim povedomím o zdraví, životnom prostredí a etických voľbách v oblasti stravovania narastá aj záujem o rastlinné alternatívy,” hovorí Peter Vanek, marketingový manažér predajní Kraj. „Od nášho vzniku vychádzame v ústrety zákazníkom s obmedzeniami v stravovaní a sme radi, že v súčasnosti dokážeme ponúknuť už aj širokú škálu vegánskych produktov, od čerstvých potravín až po alternatívy mäsa a mliečnych výrobkov.” Na pultoch slovenského potravinového reťazca nájdu vyznávači vegánskej stravy nátierky, lahôdkové šaláty, jogurty, rôzne druhy rastlinného mlieka aj masla, sójové produkty, bezvaječné cestoviny či sladkosti, ale aj pestrý výber strukovín, obilnín, zeleniny a ovocia. Dopyt po vegánskom sortimente kontinuálne rastie. Hoci v súčasnosti tvoria vegáni v populácii približne 1 %, stále viac zákazníkov považuje tento druh stravy za spestrenie svojho jedálnička. Kraj preto pravidelne dopĺňa zoznam vegánskych produktov do svojho portfólia. V prvej trojici najčastejšie predávaných položiek sú škvarková nátierka z tofu, kyslé dúhové pásky a naturálne tofu.
Aby Kraj poskytol aj odborný pohľad na jedálniček ľudí s potravinovými obmedzeniami, dlhodobo spolupracuje na podcaste Život bez obmedzení s lekárom, obezitológom a výživovým poradcom MUDr. Petrom Minárikom, PhD. „Prechod na rastlinnú stravu môže viesť k zlepšeniu zdravia srdca, zníženiu hladiny cholesterolu a zníženiu rizika niektorých chronických ochorení,“ vysvetľuje známy lekár. „Je však dôležité, aby bola táto strava vyvážená a obsahovala dostatok esenciálnych živín, ako sú bielkoviny, železo a vitamín B12, ktoré môžu v niektorých vegánskych jedlách chýbať.“ Vegánskemu štýlu stravovania sa venuje hneď niekoľko epizód, ktoré ponúkajú informácie založené na znalostnej medicíne. Poslucháči v nich nájdu napríklad rady na náhradu vajec za namočené a pomleté ľanové alebo chia semiačka či hrachovú múku. Cesto pomôže spojiť zrelý banán či jablkové pyré. Chuť vajec nám zase dokáže v nátierkach alebo šalátoch nahradiť čierna soľ. Vegáni si môžu dnes už dopriať aj vegánsku praženicu, bežne dostupnú v potravinách Kraj.
Na stránke reťazca majú zákazníci tiež k dispozícii samostatnú podstránku venovanú obmedzeniam v stravovaní, ako aj chutné vegánske recepty. Navyše, Kraj ponúka širokú paletu vegánskych, bezlepkových a bezlaktózových produktov za bezkonkurenčné ceny.