Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Ekonomika

Poskytovateľ služieb v ropnom priemysle zvýšil zisk o takmer 50 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vzrast tržieb podporila aktivita v ťažobnom sektore na medzinárodných trhoch, najmä v Európe a niektorých oblastiach Afriky, čo čiastočne vykompenzovalo slabší dopyt v Severnej Amerike.

Houston 23. októbra (TASR) - Spoločnosť Baker Hughes, jeden z najväčších poskytovateľov služieb v ropnom a plynárenskom priemysle, zaznamenala v 3. kvartáli rast tržieb aj zisku, pričom zisk sa zvýšil o takmer polovicu. Firmu naďalej podporuje vysoký dopyt zo strany ťažobných spoločností, najmä na zahraničných trhoch. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Čistý zisk Baker Hughes dosiahol v 3. štvrťroku 766 miliónov USD (711,43 milióna eur), čo na akciu predstavuje 77 centov. V medziročnom porovnaní to znamená zvýšenie o 47,9 %.

Po úprave o mimoriadne položky evidovala firma zisk na úrovni 666 miliónov USD (67 centov/akcia). Prekonala tak očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 61 centov.

Celkové tržby vzrástli o 4,1 % na 6,91 miliardy USD. Podporila ich aktivita v ťažobnom sektore na niektorých medzinárodných trhoch, najmä v Európe a niektorých oblastiach Afriky, ktorá čiastočne pomohla vykompenzovať slabší dopyt v Severnej Amerike. Tržby však zaostali za očakávaniami, keďže analytici počítali s rastom celkových tržieb až na 7,22 miliardy USD.

Tržby v kľúčovej divízii ropných zariadení a služieb vzrástli na medzinárodných trhoch o 4 %, k čomu prispel najmä rast tržieb tejto divízie v Európe a subsaharskej Afrike. Ten dosiahol 34 %. Na Blízkom východe a v Ázii však tržby v tomto segmente klesli o 6 % a v prípade severoamerických trhov pokles dosiahol 9 %.

(1 EUR = 1,0767 USD)