Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Poslanci neprijali uznesenie k ohrozeniu čerpania eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Chceli ním vyzvať vládu na zverejnenie všetkých listov Európskej komisie (EK) vrátane odpovedí a zoznamu plánovaných opatrení, aby Slovensko neprišlo o tieto finančné prostriedky.

Bratislava 18. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok neschválili uznesenie k priamemu ohrozeniu čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ a plánu obnovy. Navrhovala ho skupina opozičných zákonodarcov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Chceli ním vyzvať vládu na zverejnenie všetkých listov Európskej komisie (EK) vrátane odpovedí a zoznamu plánovaných opatrení, aby Slovensko neprišlo o tieto finančné prostriedky.

"Zverejnené znenie listu z EK je svojou priamosťou priam šokujúce. Európska komisia nikdy doteraz nemala dôvod na takéto veľmi jasne formulované výhrady, ako použila v tomto liste. Aj z tohto listu je zrejmé, že Komisia sleduje veľmi pozorne dianie na Slovensku, má prehľad o tom, čo sa deje na generálnej prokuratúre aj o všetkých krokoch, ktoré táto vláda podniká," uviedli predkladatelia.

Skupina poslancov dodala, že likvidáciou Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) boli zvrátené mechanizmy účinnej kontroly ochrany európskych peňazí a porušené záväzky vo vzťahu k plánu obnovy. Slovensko preto podľa predkladateľov môže stratiť takmer 17 miliárd eur.