Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Poslanci odmietli návrh SaS na zvýšenie konkurencie v 2. pilieri

Na archívnej snímke podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič. Foto: TASR Pavol Zachar

Súčasne platný zákon podľa navrhovateľov vyhovuje etablovaným subjektom, no sťažuje, prípadne znemožňuje vstup na trh ďalším hráčom.

Bratislava 18. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý predložili opoziční poslanci za SaS Marián Viskupič a Jana Bittó Cigániková. Cieľom návrhu bolo uľahčiť vstup do druhého piliera novým subjektom, aby sa zvýšila konkurencia v spravovaní financií v tomto systéme.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je vypustenie podmienky, že dôchodková správcovská spoločnosť musí svojou činnosťou zabezpečiť, aby do 18 mesiacov odo dňa, keď začala vytvárať ňou spravované dôchodkové fondy, bol počet sporiteľov súčtom vo všetkých ňou spravovaných dôchodkových fondoch najmenej 50.000," uviedli predkladatelia.

Aktuálne platná úprava je podľa poslancov pravdepodobne v rozpore ústavou. "Tak, ako žiaden zákon nepredpisuje žiadnej banke, koľko má mať klientov, ani žiadnej reštaurácii, koľko má mať denne konzumentov stravy, nemal by zákon určovať ani dôchodkovej správcovskej spoločnosti, koľko by mala mať sporiteľov," dodali.

Súčasne platný zákon podľa navrhovateľov vyhovuje etablovaným subjektom, no sťažuje, prípadne znemožňuje vstup na trh ďalším hráčom, teda príchodu konkurencie, ktorá by mohla priniesť sporiteľom viaceré benefity, napríklad vyššie zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde alebo nižšie odplaty.