Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Poslanci ukončili piatkové rokovanie, zídu sa opäť v utorok

Na snímke plénum počas 15. schôdze NR SR v Bratislave 11. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci sa počas dňa venovali aj návrhu na zavedenie nového trestného činu hanobenia štátnych symbolov SR a symbolov Európskej únie (EÚ).

Bratislava 14. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtý rokovací deň 15. schôdze diskusiou k návrhu prijatiu uznesenia k priamemu ohrozeniu čerpania finančných prostriedkov z eurofondov a Plánu obnovy a odolnosti. Návrh predložila skupina poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

"Navrhuje sa prijatie uznesenia NR SR, ktorým poslanci NR SR dôrazne vyzývajú vládu Slovenskej republiky, aby zverejnila všetky listy Európskej komisie, ktoré boli vláde doručené, vrátane úplného znenia odpovedí na tieto listy a zoznam opatrení, ktoré vláda plánuje prijať, aby SR neprišla o peniaze z eurofondov a Plánu obnovy," uviedli predkladatelia.

Poslanci sa počas dňa venovali aj návrhu na zavedenie nového trestného činu hanobenia štátnych symbolov SR a symbolov Európskej únie (EÚ). Novelu Trestného zákona do parlamentu predložila skupina poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Jeho predseda Michal Šipoš poukázal na to, že v súčasnosti je hanobenie štátnych symbolov SR posudzované ako trestný čin výtržníctva, ale hanobenie symbolov EÚ nie je trestnoprávne explicitne upravené. V tejto súvislosti upozornil na video, na ktorom líder jednej z mimoparlamentných strán podpálil vlajku EÚ.

V priebehu dňa prepadlo viacero opozičných návrhov. V závere dňa zákonodarcovia stihli diskusiu aj k Správe Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2023.