Predstavitelia gastrosektora v pondelok od vedenia štátu žiadali otvorenie gastroprevádzok od soboty 25. decembra v režime OP (teda pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19).
Autor TASR
Bratislava 22. decembra (TASR) - Výrobcovia potravín podporujú požiadavky gastrosektora, ktoré v pondelok (20. 12.) zástupcovia gastrosegmentu prezentovali predstaviteľom vlády SR. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyzývajú vládu SR, aby gastrosektor podporila a pristupovala k nemu nediskriminačne. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
"Na jednej strane gastrosektor a s ním aj jeho dodávatelia počúvajú, že gastroprevádzky musia byť zatvorené z epidemických dôvodov. Na druhej strane vo všetkých okolitých krajinách gastro funguje len s minimálnymi obmedzeniami," kritizuje podpredseda SPPK Marián Šolty. Niečo na takomto prístupe podľa neho evidentne nesedí.
"Podporujeme preto požiadavky gastrosektora a apelujeme na členov vlády, aby ich splnili a podporili tak pandémiou najťažšie postihnutý sektor," dodal Šolty.
Predstavitelia gastrosektora v pondelok od vedenia štátu žiadali otvorenie gastroprevádzok od soboty 25. decembra v režime OP (teda pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19).
V rámci pandemických pomocí gastrosektor žiadal zvýšenie podpory zo schémy Ministerstva dopravy a výstavby SR z 10 % na 20 % a rozšírenie podpory Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, tzv. 3B (Pomoc ++) už od momentu zatvorenia prevádzok v tomto roku, nielen za december. Pre ďalšie prežitie sektora žiadajú zníženie sadzby DPH na stravovacie služby z 20 % na 10 % od začiatku apríla 2022. A nakoniec volajú po jasných pravidlách bez diskriminácie sektora gastra a cestovného ruchu.
"Výrobcovia potravín sú neraz závislí aj od gastrosektora. Zaznamenávame potravinárov či výrobcov nápojov, ktorých prepady tržieb dosahujú cez 80 %," skonštatoval prezident PKS Daniel Poturnay. Štát by podľa neho nemal zabúdať, že sektoru HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne) neraz dodávajú malí, lokálni producenti, ktorí sú od neho závislí. "Ak na jednej strane štát ohlasuje podporu malým a lokálnym dodávateľom, na strane druhej by ju nemal znemožňovať nesprávne nastavenými pandemickými opatreniami," dodal Poturnay.
"Na jednej strane gastrosektor a s ním aj jeho dodávatelia počúvajú, že gastroprevádzky musia byť zatvorené z epidemických dôvodov. Na druhej strane vo všetkých okolitých krajinách gastro funguje len s minimálnymi obmedzeniami," kritizuje podpredseda SPPK Marián Šolty. Niečo na takomto prístupe podľa neho evidentne nesedí.
"Podporujeme preto požiadavky gastrosektora a apelujeme na členov vlády, aby ich splnili a podporili tak pandémiou najťažšie postihnutý sektor," dodal Šolty.
Predstavitelia gastrosektora v pondelok od vedenia štátu žiadali otvorenie gastroprevádzok od soboty 25. decembra v režime OP (teda pre očkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19).
V rámci pandemických pomocí gastrosektor žiadal zvýšenie podpory zo schémy Ministerstva dopravy a výstavby SR z 10 % na 20 % a rozšírenie podpory Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, tzv. 3B (Pomoc ++) už od momentu zatvorenia prevádzok v tomto roku, nielen za december. Pre ďalšie prežitie sektora žiadajú zníženie sadzby DPH na stravovacie služby z 20 % na 10 % od začiatku apríla 2022. A nakoniec volajú po jasných pravidlách bez diskriminácie sektora gastra a cestovného ruchu.
"Výrobcovia potravín sú neraz závislí aj od gastrosektora. Zaznamenávame potravinárov či výrobcov nápojov, ktorých prepady tržieb dosahujú cez 80 %," skonštatoval prezident PKS Daniel Poturnay. Štát by podľa neho nemal zabúdať, že sektoru HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne) neraz dodávajú malí, lokálni producenti, ktorí sú od neho závislí. "Ak na jednej strane štát ohlasuje podporu malým a lokálnym dodávateľom, na strane druhej by ju nemal znemožňovať nesprávne nastavenými pandemickými opatreniami," dodal Poturnay.